Ukrajina ohniskem spalniček. Rodiče váhají s očkováním, nemoc se šíří za hranice

Horizont ČT24: Ukrajina řeší problém se spalničkami, šíří se i do světa (zdroj: ČT24)

Počet onemocnění spalničkami se letos oproti loňsku ztrojnásobil, varovala Světová zdravotnická organizace (WHO). Proočkovanost klesla celosvětově, jedním z jasných ohnisek je přitom Ukrajina, kde mnoho rodičů nedůvěřuje úřadům ani zdravotnictví. Panuje podezření, že právě z Ukrajiny se nemoc šíří po Evropě, ale už i do Izraele nebo Spojených států.

Epidemie spalniček na Ukrajině od roku 2017 zasáhla už 115 tisíc lidí, z toho jen za letošek 58 tisíc. Z Ukrajiny se navíc onemocnění často dostane do Polska, Rumunska ale i Německa a dál. Mezinárodní vyšetřovatelé zjišťují, zda židovští poutníci nezavlekli spalničky z ukrajinského města Umaň, kde je hrob významného rabína, také do Izraele a New Yorku.

Odpor ve společnosti

Nemoc prodělala loni spolu s dcerou i Olena Kudrjašovová z Kyjeva. Na základě zkušenosti nechala své dítě později očkovat. Když se o tom ale zmínila na Facebooku, spustila lavinu. „Dostala jsem mnoho negativních komentářů. Jak můžu nechat očkovat nemocné dítě? Jak jsem strašná, co jsem to za matku,“ vzpomíná Ukrajinka.

Podle dětské lékařky Anny Kucharukové ale situace není tak zlá. Do její soukromé ordinace v Žytomyru přicházejí nejen rodiče s nemocnými dětmi, ale i ti, kteří chtějí poradit. „Ve skutečnosti lidí bojujících proti očkování není tolik. Většina jen váhá. Hledají informace z různých zdrojů,“ říká doktorka.

Nepřiměřeně mnoho ukrajinských rodičů ale očkování dětí odkládá. Nevěří úřadům, ani zdravotnictví, které si spojují s korupcí. Pokles vakcinace živí i fámy na sociálních platformách.

V srpnu ministerstvo zdravotnictví pohrozilo, že neočkované děti nepustí do školy, čímž vyvolalo protesty. „To je jasná diskriminace. Nikdo neukáže tu druhou stránku. Je mnoho dětí, kterým to uškodilo, třeba mému synovci. Je autista,“ prohlásil jeden z odpůrců očkování Andrij Čerenkov, který má sedm dětí.

Nekvalitní vakcíny

Spojitost autismu s očkováním už odborníci vyvrátili. Kvalitu očkovací látky na Ukrajině ale v některých případech poznamenalo skladování, jelikož nemocnice mimo jiné bojují s výpadky proudu.

Vakcína přitom snese nejvýš osm stupňů Celsia. „Když jdou rodiče s dětmi do nemocnice na očkování, podepisují dokument, že za žádných okolností nebudou žádat odškodné. To je absurdní,“ míní odpůrce očkování Igor Pasičnyk.

Aby byla populace odolná, musí být naočkováno 95 procent dětí. Počty se teď požadovaným číslům na Ukrajině znovu přibližují. V roce 2016 ale dostalo první dávku jen 42 procent a druhou ani ne třetina dětí. Výpadky nyní pociťuje nejen Ukrajina, ale i okolní svět.