Soud zablokoval Trumpovu podmínku vydávání víz pouze pro lidi s pojištěním

Prezidentem Donaldem Trumpem schválené zpřísnění podmínek pro vydávání zelených karet – tedy přistěhovaleckých víz – ve Spojených státech se odkládá. Trumpův návrh dočasně zablokoval federální soud ve státě Oregon. Proti požadavku, aby imigranti měsíc po příjezdu prokazovali zdravotní pojištění, podala žalobu skupina amerických občanů. Soudní rozhodnutí je obdobou předběžného opatření v Česku, nejde tedy o finální verdikt. Soud bude kauzu dále projednávat.

Trumpova proklamace z 5. října měla vstoupit v platnost první listopadovou neděli, ale nestalo se tak. Soud její platnost odložil prozatím o 28 dní, tedy až na začátek prosince. Podle soudce Michaela Simona je příčinou pro dočasné zablokování předpisu obava, že by nařízení rozdělilo členy rodin.

„Jsme vděční, že soud uznal nutnost okamžitě zablokovat zákaz týkající se zdravotní péče. Omezení by rozdělilo rodiny a snížilo počet migrantů přicházejících se zelenými kartami o dvě třetiny počínaje dnešním (sobotním) večerem, kdyby nebylo zastaveno,“ uvedl právník žalobců.

Americký prezident se ovšem netají tím, že právě zásadní omezení přistěhovalectví je jeho cílem. Minulý měsíc jeho administrativa uvedla, že hodlá v příštím fiskálním roce přijmout maximálně 18 tisíc lidí. To je nejméně od spuštění novodobého programu přesídlování uprchlíků v roce 1980.

Pokud soud platnost Trumpova návrhu potvrdí, budou mít nárok na zelenou kartu v USA pouze lidé, kteří do 30 dnů od příjezdu buď prokážou, že mají zdravotní pojištění nebo dostatek peněz na uhrazení péče. Jinak vízum nedostanou. Podle prezidenta má proklamace zabránit „významným nákladům na zdravotnické výdaje u lidí, kteří nemají zdravotní pojištění ani nejsou schopni za zdravotní péči zaplatit“.

Trump odkazoval na údaje, podle kterých je u imigrantů „třikrát pravděpodobnější než u občanů Spojených států, že nebudou mít zdravotní pojištění“.

Agentura Reuters naproti tomu citovala experty na americkou zdravotní péči, podle kterých přistěhovalci vyhledávají pomoc lékařů řidčeji než američtí občané. Ředitel Centra pro výzkum zdravotnické politiky na Univerzitě George Washingtona Lighton Ku uvedl, že náklady na zdravotní péči o imigranty bez pojištění činily v roce 2017 méně než desetinu procenta celkových výdajů na zdravotnictví ve Spojených státech.

Omezení se má dotknout pouze lidí žádajících o zisk zelené karty ze zahraničí, ne těch, kteří v USA již jsou. Nemá vliv ani na lidi s trvalým pobytem, žadatele o azyl, uprchlíky ani děti. Jak ale vyplynulo z rozsudku, žalobci uspěli především díky obavě, že by to dopadlo na rodiny, jejichž část už ve Spojených státech žije a další člen teprve žádá o zelenou kartu.

Soudy před necelým měsícem zablokovaly jiné obdobné Trumpovo opatření, podle nějž by úřady přestaly udělovat zelené karty migrantům, kteří by byli považováni za potenciální příjemce sociální podpory.