Tygři či sloni už na Slovensku do šapitó nesmějí. Přísnější pravidla se dotknou i cirkusů z Česka

Události ČT: Cirkusy na Slovensku bez slonů či tygrů (zdroj: ČT24)

Slovensko zpřísňuje pravidla pro cirkusy. Nově v nich nesmějí vystupovat třeba sloni, tygři nebo primáti. Stát argumentuje nevyhovujícími životními podmínkami. Protože Slovensko žádné domácí cirkusy nemá, dotkne se opatření těch, které přijíždějí ze zahraničí – mimo jiné i z Česka. Provozovatelé se zákazem nesouhlasí a tvrdí, že se o zvířata řádně starají.

Podle nové vyhlášky nesmějí v cirkusech na Slovensku od listopadu vystupovat vybrané druhy zvířat. Za porušení zákazu hrozí pokuta až 20 tisíc eur, v přepočtu zhruba 510 tisíc korun. Omezení platí pro šelmy s výjimkou psů, koček a fretek a týká se také slonů, hrochů, nosorožců, delfínů, primátů či žiraf.

„Působení v cirkusu často překračuje nebo je na hraně s překročením jejich biologických a fyziologických vlastností,“ hájí zákaz mluvčí slovenského ministerstva zemědělství Daniel Hrežík. „Držení v těchto zařízeních a neustálé přemísťování jim vytváří zdravotní problémy.“

Cvičitel šelem Antonín Aleš mladší, jehož otec vede jeden z největších a nejstarších cirkusů v Česku, s tím nesouhlasí. „Převoz a změna prostředí jim vyhovuje. Pachové stopy mají jiné, teritorium jiné. Tohle je míň stereotypní než zoologická zahrada,“ tvrdí cvičitel.

Cirkusy odmítají pochybení, ochráncům chybí „pohoda zvířat“

Také cvičitelův otec Antonín Aleš odmítá, že by se o zvířata špatně starali. „Ani jeden veterinář nemůže na Slovensku říct, že by u nás bylo nějaké pochybení,“ říká principál Cirkusu Aleš.

Podle ochránců zvířat jsou ale cirkusy problematické. „Je tam ještě určitá nadstavba, welfare, tedy pohoda zvířat, které bohužel v cirkusech není možné dosáhnout,“ tvrdí Silvia Čaňová z organizace Svoboda zvířat.

Cirkus Aleš už léta vystupuje hlavně na Slovensku. Má čtveřici šelem i slony, kteří dosud patřili k hlavním lákadlům programu. Principál si stěžuje, že přípravu legislativy s nimi nikdo neřešil a že přišla narychlo. „Máme několik štací zařízených dopředu, máme tam zaplacené pozemky, pronajmuté,“ dodává Antonín Aleš. 

Slovensko ale domácí cirkusy nemá, takže podle ministerstva nebylo s kým jednat, a o vyhlášce se vědělo od loňska. Tygry či slony s sebou můžou cirkusy vozit dál, nesmí je ale pustit do manéže.

Omezení chystá i Česko, zákazy se liší stát od státu

V Česku je drezura od roku 2004 zakázána u primátů, ploutvonožců, nosorožců, hrochů či žiraf narozených po tomto datu.

Vládní novela, která má jít ve sněmovně do prvního čtení, rozšiřuje zákaz na nově narozené slony a delfínovité. Spolek Svoboda zvířat usiluje o to, aby poslanci ve druhém čtení podali pozměňovací návrh, který zákaz rozšíří na všechna zvířata z volně žijících druhů bez ohledu na jejich stáří.

Zákaz chovu divokých zvířat v cirkusech se liší stát od státu. Zatímco v Rakousku, Norsku, Belgii či Nizozemsku platí absolutní embargo na vystupování divokých zvířat v šapitó, v Polsku zákony zakazují pouze vystupování těch zvířat, která se narodila ve volné přírodě.

V Německu je situace složitější: vlastní předpisy a zákazy upravující vystupování zvířat má hned devadesátka měst.

Nevyřešená zůstává situace v Itálii. Tamní parlament sice už v roce 2017 přijal zákaz vystupování všech zvířat v cirkusech a na putovních výstavách, norma ale stále nevešla v platnost. Podle odhadů tak v italských cirkusech zůstává na dva tisíce zvířat.