USA zveřejnily záběry z útoku na Bagdádího. Na stopu je navedl odpadlík Islámského státu

Američané zveřejnili záběry z akce proti Bagdádímu (zdroj: ČT24)

Pentagon ve středu zveřejnil první záběry z víkendového zásahu proti vůdci takzvaného Islámského státu (IS) abú Bakrovi Bagdádímu na severozápadě Sýrie. Ministerstvo obrany USA zároveň varovalo, že by se teroristická organizace mohla pokusit o odvetný útok. K dopadení Bagdádího Američanům podle listu The Washington Post pomohl bývalý člen IS. Teroristická organizace ve čtvrtek smrt svého vůdce potvrdila.

V audionahrávce, kterou zveřejnila agentura teroristů Amak, je uvedeno také jméno Bagdádího nástupce. Podle agentury Reuters je to abú Ibráhím Hášimí Kurajší. Novým mluvčím IS je podle agentury AP abú Hamza Kurajší, který mluví na nahrávce a vyzývá na ní stoupence IS, aby přísahali věrnost novému chalífovi. 

Agentura Reuters upozornila, že uvedené jméno nástupce nefiguruje na seznamu známých vůdců organizace. Znalec problematiky IS Aymena al-Tamimi z univerzity ve Swansea podle Reuters míní, že uváděné jméno je sice neznámé, ale že může jít o Hadždže Abdalláha, kterého americká diplomacie v minulosti označila za možného Bagdádího nástupce. „Může to být někdo, koho známe, kdo jenom přijal nové jméno,“ řekl Tamimi.

Po stopách operace, ve které američtí vojáci zneškodnili Bagdádího (zdroj: Události ČT)

USA za pomoc při dopadení Hadždže Abdalláha vypsaly odměnu pěti milionů dolarů a příslušné oddělení ministerstva zahraničí ho označuje jako Amíra Muhammada Saída Abdar Rahmána Maulu, který v minulosti působil jako náboženský učenec v irácké odnoži Al-Káidy, z níž vznikl Islámský stát. Právě tomuto muži se připisuje značný podíl na únosech a vraždění příslušníků menšiny jezídů, jejichž domovem je sever Iráku.

Bagdádí zemřel při zásahu amerického komanda

Bagdádí se zabil při víkendové operaci speciálního amerického komanda, které zaútočilo na dům v syrské provincii Idlíb u turecké hranice. Pentagon nyní zveřejnil neostrá černobílá videa z některých momentů akce. Zachycují zvláštní síly blížící se k objektu i zásah amerického letectva proti radikálům.

Nejdramatičtější sekvence ukazuje mohutný sloup kouře stoupající ze země poté, co dopad americké bomby srovnal areál, ve kterém Bagdádí pobýval, se zemí.

Snímky před a po útoku na Bagdádího
Zdroj: U.S. Department of Defense/REUTERS

Generál Kenneth McKenzie, který velí americkým silám na Blízkém východě, v Perském zálivu a severní Africe (CENTCOM), vysvětlil, že zničením objektu má být alespoň částečně zajištěno, že se toto místo nestane pro teroristy poutním nebo památným místem. Po ukončení zásahu podle něj místo připomínalo parkoviště s výtluky.

Potvrdil rovněž dřívější spekulace a oznámil, že Bagdádí byl pohřben do moře. Ještě předtím ale byly Bagdádího pozůstatky letecky přepraveny na základnu k identifikaci. Až pak, do 24 hodin po teroristově smrti, byly vhozeny do moře „v souladu s válečným právem“. Do moře Američané pohřbili i šéfa teroristické sítě Al-Káida Usámu bin Ládina v roce 2011.

Velitelství CENTCOM na Twitteru zveřejnilo závěr identifikace, kde se uvádí, že DNA odpovídalo vzorku, který byl Bagdádímu odebrán v roce 2004, když byl zadržován v jednom z detenčních středisek v Iráku.

Bagdádí se během útoku uchýlil do skrýše v tunelu, tam odpálil nálože připevněné na vestě a zabil se. Američané původně uváděli, že šéf Islámského státu zabil i tři své děti, které s ním byly v tunelu. McKenzie upřesnil, že zabity byly dvě děti. Při zásahu v domě přišli o život i dvě z Bagdádího manželek, další dvě ženy a muž. 

„Vplazil se do tunelu se dvěma malými dětmi a pak se odpálil, zatímco jeho lidé zůstali na místě. Můžete si domyslet, co to bylo za člověka, když tohle udělal,“ řekl. McKenzie ale nepotvrdil prohlášení prezidenta Donalda Trumpa, který tvrdil, že vůdce teroristů před smrtí fňukal a brečel.

„Nemohu potvrdit nic o jeho posledních vteřinách,“ řekl McKenzie. Zdůvodnil to tím, že vše, co může říci, je založeno pouze na jeho osobním pozorování vojenského zásahu.

Tureček: O novém vůdci Islámského státu nic nevíme (zdroj: ČT24)

The Washington Post: Bagdádího udal odpadlík Islámského státu

Za úspěch víkendové operace, která skončila smrtí vůdce Islámského státu Bagdádího, vděčí členové amerických speciálních sil spolehlivému informátorovi. Šlo o bývalého člena IS, sunnitského Araba, který v rámci Daeš zastával vysoké postavení a jeho úkolem bylo organizovat Bagdádího přesuny v Sýrii a budovat pro něj útočiště. Přestal být loajální poté, co ho Islámský stát připravil o příbuzného.

Muž nevyvolal v IS žádné podezření a měl stále plnou důvěru jeho předáka – občas například doprovázel Bagdádího příbuzné k lékaři. „Určitou dobu se vědělo, že by ta osoba mohla být tím správným klíčem k zámku. Opravdu jasné to bylo pár posledních týdnů,“ citoval list amerického představitele obeznámeného s operací.

Američané měli detailní informace o místě pobytu šéfa IS včetně rozmístění místností v budově, tunelů pod ní a počtu strážců. Informátor byl akci osobně přítomen, ale dva dny po ní byl i s rodinou ze Sýrie odvezen. Jeho jméno ani národnost známy nejsou.

Deník The Washington Post napsal, že tento muž by měl mít nárok na část nebo na celých 25 milionů dolarů (574 milionů korun), jež USA vypsaly jako odměnu za Bagdádího hlavu.