Mrtví nalezení v kamionu byli čínští občané, potvrdila britská policie

Spolupracovník ČT Ivan Kytka o průběhu vyšetřování (zdroj: ČT24)

Třicet devět mrtvých lidí, kteří byli ve středu nalezeni v návěsu nákladního vozu v průmyslové zóně na jihovýchodě Anglie, byli čínští občané. S odvoláním na své zdroje o tom informovala britská média a později to potvrdila i policie. V noci na čtvrtek policisté podnikli domovní prohlídky na dvou místech v Severním Irsku, odkud pochází pětadvacetiletý řidič kamionu. Jeho výslech pokračuje, stejně jako určování totožnosti obětí.

Těla 39 dospělých našla policie hrabství Essex v noci z úterý na středu v průmyslové zóně Waterglade ve městě Grays východně od Londýna. Podle belgické prokuratury dorazil chladírenský kontejner v úterý před třetí hodinou odpoledne středoevropského času do přístavu v belgickém městě Zeebrugge a ještě týž den odtud putoval dál.

Do jihoanglického říčního přístavu Purfleet připlul podle britské policie ve středu krátce po jedné hodině v noci. Na místě jej vyzvedl tahač ze Severního Irska, který před tím přijel z Irska přes velšský přístav Holyhead. Těla v návěsu policisté našli v Grays přibližně o tři hodiny později.

Není jasné, kdy se lidé do návěsu dostali

Belgická prokuratura uvedla, že není jasné, kdy se do návěsu lidé dostali – zda to bylo již v Belgii, nebo až ve Velké Británii. „Zatím máme hodně otázek a málo odpovědí. Nevíme dokonce ani to, jakou trasou nákladní návěs v Belgii projel,“ uvedl mluvčí belgické prokuratury Eric Van Duyse. „Nevíme, jakou dobu strávil v Belgii. Nevíme, zda zastavoval, nebo ne. Nevíme, zda se lidé dostali do návěsu (v Belgii), nebo ne,“ dodal.

Starosta belgického města Bruggy a zároveň šéf blízkého přístavu Zeebrugge Dirk De Fauw prohlásil, že lidé se do kontejneru rozhodně nemohli dostat v přístavu.

„Každý kontejner systematicky kontrolujeme kvůli známkám poškození. Pak ho zapečetíme. Kontejnery na trajektu kontrolujeme pomocí kamer. Kamery jsou i v přístavních terminálech. Porušit pečeť, dostat 39 lidí do kontejneru a znovu jej zapečetit, aniž by si toho někdo všiml, je prakticky nemožné,“ řekl belgické stanici VRT.

Britská policie původně uváděla, že mezi mrtvými bylo 38 dospělých a jeden teenager. Ve čtvrtek upřesnila, že všech 39 lidí bylo dospělých, jedna žena byla ale velmi mladá. „Tělo každého z 39 lidí musí být úředně ohledáno, aby se zjistila příčina smrti, než se posuneme k pokusu o zjištění totožnosti každého jednotlivce z návěsu,“ uvedla policie. Podle ní bude zjišťování totožnosti složitý proces, jehož délka se nyní nedá odhadnout.

Razie v Severním Irsku

Britští policisté prohledali v noci na čtvrtek dvě nemovitosti v hrabství Armagh v Severním Irsku. Řidičem nákladního vozu, který návěs v Purfleetu vyzvedl a kterého policie později zadržela, je podle místního tisku Mo Robinson z města Portadown, které leží necelých 40 kilometrů jihozápadně od Belfastu. Muž čelí obvinění z vraždy. Zda o lidech v nákladním prostoru věděl, není jasné.

Kromě vyšetřování smrti 39 lidí policie hrabství Essex, kde se ve středu kamion s těly našel, zahájila také další šetření. Jeho cílem je zjistit, zda čin nějak souvisí s organizovaným zločinem. Ačkoli zatím nejsou okolnosti případu jasné, v Británii se všeobecně předpokládá, že jde o migranty, kteří doplatili na pokus dostat se do země nelegálně. List The Guardian upozornil, že v poslední době roste aktivita sítí pašeráků lidí.

Okolnosti smrti jsou nejasné

Nejasné zůstává také to, jak 39 lidí zemřelo. Podle britských médií je možné, že zemřeli na podchlazení.

Tahač, na kterém návěs byl, byl zaregistrován v roce 2017 v Bulharsku na firmu irského majitele. Podle premiéra Bojka Borisova ale ihned po registraci zemi opustil a už se nevrátil.

Hrůzný nález vyvolal zděšení u veřejnosti i politiků. Podobná tragédie se v zemi stala naposledy v roce 2000, kdy celníci při kontrole nizozemského kamionu v přístavu Dover nalezli těla 58 udušených Číňanů.

Horizont ČT24: Těla nalezená v kamionu zřejmě patřila migrantům (zdroj: ČT24)