V zahraniční politice rivalové, v obchodu partneři. Putin po dvanácti letech navštívil Rijád

Zpravodaj ČT David Borek k návštěvě Putina v Saúdské Arábii (zdroj: ČT24)

Ruský prezident Vladimir Putin na návštěvě Saúdské Arábie podepsal dvě desítky smluv. Týkají se energetiky, obchodu, zdravotnictví i turismu. Během návštěvy, při které se setkal s králem Salmánem i s korunním princem Muhammadem bin Salmánem, jednal i o situaci v Sýrii nebo cenách ropy. Putin přiletěl do Saúdské Arábie v pondělí a jde o jeho první cestu do islámského království od roku 2007. V úterý se přesunul do Spojených arabských emirátů.

Hlavními tématy rozhovorů byly podle agentury SPA nejnovější vývoj v severní Sýrii, kde minulý týden zahájilo ofenzivu proti kurdským milicím Turecko, a válka v Jemenu, kde je na straně vlády zapojena Saúdská Arábie. Státníci pak podle mluvčího Kremlu jednali také o cenách ropy.

Putinova návštěva pouštní monarchie podle zpravodajského webu Al-Džazíra představuje posílení vztahů mezi dvěma státy, které v uplynulých letech spolupracovaly s cílem zajistit vysoké ceny ropy, ale v otázce regionálních konfliktů podporovaly jiné aktéry.

Rijád a Moskva jdou v zahraniční politice proti sobě

Zatímco Moskva v syrské válce stojí na straně prezidenta Bašára Asada, Rijád se postavil za opozici. Rusko v uplynulých letech také upevnilo své vztahy s šíitským Íránem, který je hlavním mocenským rivalem sunnitské Saúdské Arábie.

V uplynulých měsících se napětí mezi Teheránem a Rijádem ještě více vyostřilo a Putin se již dříve nechal slyšet, že by Rusko mohlo pomoci situaci zlepšit, jelikož má blízké vztahy s oběma státy.

Na dotaz, zda může posílení vztahů Rijádu a Moskvy zhoršit tradičně blízké vztahy Saúdské Arábie s USA, saúdskoarabský ministr zahraničí Ádil Džubajr odpověděl, že nejde o rozpor.

„Nemyslíme si, že (naše) blízké vztahy s Ruskem mají jakýkoliv negativní dopad na náš vztah se Spojenými státy… Domníváme se, že můžeme mít strategické pevné vztahy se Spojenými státy a zároveň vyvíjet naše vztahy s Ruskem,“ řekl.

Ze Saúdské Arábie Putin odletěl do Spojených arabských emirátů, kde ho čekalo slavnostní přivítání. Jeho součástí byl i přelet sedmi stíhaček, které vypouštěly barevný dým v barvách ruské trikolory. Putinovu limuzínu do prezidentského paláce pak doprovodil tucet gardistů na koních s vlajkami obou zemí. V Abú Dhabí by měl ruský prezident podepsat asi deset kontraktů v celkové hodnotě kolem jedné miliardy dolarů.

Uvítací ceremoniál po příletu Vladimira Putina do Spojených arabských emirátů
Zdroj: Alexander Zemlianichenko/Reuters