Zabili jsme Američana, oznámili radikálové ze Sinaje na Twitteru

Káhira – Egyptská radikální islamistická skupina Ansar Bajt al-Makdis zřejmě zavraždila Američana Williama Hendersona, který v Egyptě pracoval pro ropné společnosti. Islamisté to oznámili na Twitteru, kde zveřejnili fotografie jeho cestovního pasu a dvou pracovních průkazů. Příslušníci této skupiny bojují proti egyptské ústřední vládě na Sinaji. Libanonská armáda mezitím zadržela na hranicích se Sýrií jednu z manželek vůdce Islámského státu Bagdádího.

Z pasu vyplývá, že Hendersonovi bylo 58 let a pocházel z Texasu. Pracoval pro americkou těžařskou firmu Apache Corp. a společnost Qarun Petroleum Co. Firma Apache již v srpnu informovala, že jeden z jejích pracovníků byl v pouštní oblasti na jihu Egypta přepaden v autě a zabit. Jeho jméno ale tehdy neuvedla.  

Americký deník Enid News & Eagle vydal v srpnu nekrolog muže jménem William Henderson, ve kterém se píše, že Američan „odešel náhle“, když pracoval v Egyptě. Americké úřady zatím odmítly nynější prohlášení islamistů komentovat.  

Skupina Ansar Bajt al-Makdis, jejíž název v překladu znamená Obránci Jeruzaléma, stojí za několika desítkami útoků na Sinajském poloostrově. Zahynuly při nich více než dvě stovky lidí, především policistů a vojáků. 

Radikální organizace vznikla v roce 2011 a před pár týdny se oficiálně připojila k hnutí Islámský stát (IS). Své útoky znásobila po loňském svržení prezidenta Muhammada Mursího a po zákazu Muslimského bratrstva. Podle egyptských tajných služeb v řadách skupiny působí asi 2 000 bojovníků. 

Abú Bakr Bagdádí
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Uncredited

Libanonci mají v rukou Bagdádího rodinu

Libanonská armáda oznámila, že zadržela před několika dny na hraničním přechodu se Sýrií manželku a jednoho ze synů vůdce islamistů z IS abú Bakra Bagdádího. Později ale agentura Reuters uvedla, že jde o dceru. Snažili se dostat ze Sýrie do Libanonu, ale cestovali údajně na falešné doklady. Nyní se čeká na výsledky DNA testů, které mají určit, zda se skutečně jedná o dítě vůdce islamistů.

O vůdci IS Bagdádím není mnoho informací. Narodil se zřejmě roku 1971 a je výkonným velitelem a zdatným taktikem. Po studiu, při němž získal na univerzitě v Bagdádu doktorát z islámských studií, se připojil k rebelům, kteří začali v Iráku působit po svržení bývalého vůdce Saddáma Husajna v roce 2003. Roky 2005 až 2007 prožil ve věznici v americkém táboře Bucca a odtud také pocházejí dvě jeho známé fotografie. Jeho podoba je údajně tajemstvím i pro ty, kdo s ním sympatizují. Členové šíitského Hizballáhu, který bojuje stejně jako islamisté v Sýrii, mu říkají Duch. Podle informací, které se objevily na sociálních sítích, je vůdce radikálů ženatý, nicméně není jasné, kolik přesně manželek má. Podle islámu může mít až čtyři. V polovině listopadu se objevila informace, že Bagdádí byl vážně zraněn při jednom z náletů na kolonu islamistů u iráckého města Mosul. Americký Pentagon ani irácké vedení to ale nepotvrdily a islamisté to rovněž popřeli.

Hnutí IS obsadilo v posledních měsících část Iráku a Sýrie a na dobytých územích již v létě vyhlásilo chalífát. V čele stanul právě Bagdádí. 

Kurdové mezitím popřeli, že by radikálové z IS zajali jedenatřicetiletou Kanaďanku. Žena už dřív odjela do Sýrie, kde se přidala právě ke kurdským pešmergům. Podle jejich velitele v západosyrském Kobani jsou ale zprávy o jejím zajetí pouhou propagandou islamistů.

Vydáno pod