Mexický prezident chce po únosu studentů změnit ústavu

Ciudad de México – Mexický prezident Enrique Peña Nieto plánuje změnit ústavu a zabránit tomu, aby organizovaný zločin prorůstal do policie i místních úřadů. Hodlá zavést přísné kontroly policistů i tvrdé tresty za korupci. Zemí už týdny otřásají protesty kvůli únosu čtyř desítek studentů. Podle vyšetřovatelů je zkorumpovaná policie nechala zavraždit členy zločineckého gangu.

Mexický prezident vystoupil jen několik hodin poté, co ve státě Gerrero na jihu Mexika našla policie u silnice jedenáct mrtvých těl a vedle nich vzkaz od vrahů. Ve stejné oblasti přitom před dvěma měsíci zmizely desítky studentů. „Vedení města bylo součástí zločinecké organizace, místní policisté byli ve skutečnosti zločinci. Mexiko nemůže takto dál. Po tom, co se stalo, se Mexiko musí změnit,“ prohlásil Nieto.

Policie je ve středoamerické zemi všudypřítomná, místní policejní složky ale často přímo spolupracují s gangy. Navíc jsou roztříštěné a řešení nejpalčivějších problémů si přehazují mezi sebou. Rozsáhlé změny ústavy, které hlava mexického státu avizovala, mají přinést tvrdé tresty a nové kompetence pro federální úřady.

„Nový zákon zavede mechanismus, díky kterému bude moci federální vláda kontrolovat obce a jejich služby. V krajním případě bude moci i rozpustit radnici, pokud bude existovat dostatek důkazů pro to, že jsou místní úřady napojeny na organizovaný zločin,“ vysvětlil Nieto. Městskou policii by pak podle návrhu měla nahradit státní.

Mexický prezident chce po únosu studentů změnit ústavu (zdroj: ČT24)

Prezident tak reaguje na ostrou kritiku, které čelí od únosu studentů, k němuž došlo na konci září. Více než čtyři desítky mladých lidí tehdy ve městě Iguala ve státě Guerrero podle vyšetřovatelů odvlekla policie a předala je zločinecké organizaci Guerreros Unidos (Sjednocení válečníci). Dva její členové se už přiznali, že studenty zabili a spálili. Celý zásah údajně nařídil starosta města Iguala José Luis Abarca. Chtěl tak prý studentům zabránit, aby rušili projev jeho manželky. Starostu i s chotí po několika týdnech na útěku policie zadržela.

V minulých týdnech vyšly kvůli únosu a vraždě studentů do ulic opakovaně desítky tisíc lidí. Demonstrace provázely potyčky s policií, při nichž létaly kameny i zápalné lahve (více zde).

S násilím a organizovaným zločinem se Mexiko potýká dlouhodobě – ve státech, jako je Gerrero, Sinaloa nebo Chalisco, padly za oběť drogovým válkám v posledních letech desetitisíce lidí. Vedle legislativní ofenzivy teď prezident vyzval i k vojenské akci – do nejnebezpečnějších oblastí zamíří vojáci.