Europoslankyně Maxová: Johnson se ohání tím, že chce změnit irskou pojistku. Stále od něj nic nemáme

Europoslankyně Maxová: Stále od Johnsona nic nemáme (zdroj: ČT24)

Čeští europoslanci Radka Maxová (ANO), Luděk Niedermayer (TOP 09) i Ivan David (SPD) by umožnili Velké Británii znovu odložit brexit. Shodli se na tom v pořadu Otázky Václava Moravce. Maxová kritizovala, že britský premiér Boris Johnson nesouhlasí s irskou pojistkou, zároveň však stále nepředložil žádné alternativní řešení. Termín brexitu je nyní stanoven na 31. října.

Luděk Niedermayer (TOP 09) upozornil, že co se posledního října skutečně stane, je v rukou Britů. Varoval před brexitem bez dohody, který by podle něj na ostrovech způsobil potíže s pracovními místy, nedostatek léků a možná i potravin a chaos na hranici.

„V Irsku by tvrdý brexit mohl vyústit v něco, co je ještě horší než ekonomický problém, a to v náboženské a sektářské násilí,“ obává se Niedermayer.

Europoslanec zdůraznil, že legitimní zájem Irska o dobré ostrovní řešení nelze „hodit přes palubu.“ „To by přineslo ještě větší škody než tvrdý brexit, protože by to přineslo devalvaci hodnot, na kterých společná Evropa stojí,“ míní.

Niedermayer by proto umožnil Velké Británii termín odchodu znovu odložit. „Jakkoliv je to únavné a nic užitečného to zatím nepřineslo. Je třeba jim dát možnost, zvláště kdyby byla šance, že tentokrát bude odklad proměněn v něco, co nás přiblíží řešení, například nové volby,“ vyjádřil se.

Maxová: Stále od Johnsona nic nemáme

Další čas by Británii poskytla i Radka Maxová (ANO), která věří, že se v Británii nakonec najde někdo, kdo o odklad brexitu požádá. Zopakovala, že kontinent si nepřeje brexit bez dohody, mimo jiné právě kvůli stabilitě v Irsku. „Boris Johnson se ohání tím, že chce změnit irskou pojistku. Stále nic nemáme,“ zkritizovala britského premiéra.

Irská pojistka byla zapracována do návrhu brexitové dohody s cílem zabránit po britském odchodu z Evropské unie obnovení hraničních kontrol mezi Irskou republikou a Severním Irskem.

Ivan David (SPD) připomenul, že dohoda, kterou vyjednala bývalá britská premiérka Theresa Mayová, není pro Británii přijatelná, a z toho důvodu ji podle jeho názoru britský parlament opakovaně odmítl. Položil proto otázku, zda je vůbec možno nějaké pro obě strany přijatelné dohody docílit.

„Pokud to možné není, pak můžeme na dohodu čekat donekonečna. Nebo do té doby, než se natolik promění politická mapa Spojeného království, kdy již o brexitu nebude řeč,“ poznamenal David. „Odchod bez dohody bude nevýhodný, otázka je, nakolik výhodná by byla dohoda, která je nabízena,“ dodal.

I David by nicméně umožnil Britům termín brexitu odsunout. „Pokud by to mělo přispět k tomu, aby byla dohoda pro Británii přijatelnější, pak určitě,“ vyjádřil se europoslanec za SPD.

Britský premiér Boris Johnson se sice opakovaně nechává slyšet, že o další odklad brexitu nepožádá, parlament jej k tomu však zákonem zavázal, pokud nevyjedná novou dohodu, což se zatím nedaří. S odkladem by krom Británie muselo souhlasit i všech 27 ostatních členských zemí Evropské unie.