Italská mafie utržila tvrdé rány. Policie zadržela stovku lidí a zabavila skoro miliardu

Horizont ČT24: Osudy italské mafie (zdroj: ČT24)

Italská mafie se znovu ocitla v centru pozornosti. V Římě padly první rozsudky proti klanu Spadů. Na Sicílii i v dalších regionech zase policie provedla velké razie proti odpadlíkům z Cosa nostry. Znovu začala také vyšetřovat expremiéra Silvia Berlusconiho kvůli podezření, že si právě u této organizace v devadesátých letech objednal bombové útoky ve Florencii a Miláně.

Policisté v rámci operace Padající hvězda zabavili majetek v hodnotě 35 milionů eur (asi 900 milionů korun) a zadrželi víc než sto podezřelých. Velkou část z nich tvořili manažeři v Lombardii, kteří měli prát špinavé peníze a páchat daňové podvody. „Na podnikatelské křídlo je navázána velmi krvelačná a násilná skupina. To nás zaskočilo nejvíc,“ prohlásila k zásahu policistka Marzia Giustolisiová.

Odpadlíci z Cosa nostry chtěli těžit z vakua, které se vytvořilo před dvěma lety smrtí bosse Tota Riiny, muže považovaného za kápa i přesto, že si odpykával doživotní trest za vraždy a atentáty z devadesátých let. „Mafiánská kultura nezmizí. Nezapomíná se, když jim někoho nespravedlivě zabijí,“ řekl mafiánský přeběhlík Gaspare Mutolo.

„Mafie se vždy dokázala přeorganizovat tím, že uvolněný prostor přebraly třeba nižší vrstvy její hierarchie,“ potvrzuje publicista Andreas Pieralli. Dodává, že dokud budou přetrvávat ekonomické a sociální problémy a nízká vzdělanost, tak mafie přežije.

Stín kolem Berlusconiho i Říma

Temné časy mafiánského teroru znovu vrhají stín i na bývalého premiéra Silvia Berlusconiho. Prokuratura od středy vyšetřuje, jestli si miliardář v roce 1993 u Riinovy organizace neobjednal bombové útoky ve Florencii, Miláně a Římě, při kterých zemřelo deset lidí.

Vazby politiků na nebezpečné klany řeší i římská radnice, která se dlouho tvářila, že se hlavního města tyto problémy netýkají. Soud poslal do vězení tři přední představitele rodiny Spadů, která ovládá pobřežní Ostii. Její členové se přitom donedávna cítili natolik bezpečně, že bez ostychu napadali ty, kteří na jejich zločiny upozornili. „Je to úžasný den. Zvlášť pro lidi, kteří v tento proces věřili, a novináře, kteří žalobu navzdory riziku podali,“ radoval se předseda protimafiánského parlamentního výboru Nicola Morra.

Důležitější verdikt si veřejnost včetně starostky vyslechne v říjnu v největším procesu s mafií za poslední desetiletí. Odvolací soud má rozhodnout o tom, jestli Řím ve skutečnosti řídila zločinecká síť pod vedením neofašisty Massima Carminatiho. S ním spojené firmy se totiž díky nejrůznějším praktikám dostaly skoro ke všem veřejným zakázkám italské metropole.