Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky? Rakousko očekává Kurzův triumf, svobodní mohou být i po aféře druzí

Události: Týden do předčasných voleb v Rakousku vévodí průzkumům Kurzovi lidovci (zdroj: ČT24)

Týden před předčasnými parlamentními volbami v Rakousku průzkumy naznačují jasné vítězství lidovců (ÖVP) bývalého kancléře Sebastiana Kurze. Právě rozpad jeho vlády na jaře hlasování vyvolal. Krizi spustila videonahrávka, na níž šéf koaliční Svobodné strany Rakouska (FPÖ) sliboval státní zakázky výměnou za volební pomoc. Svobodní teď i přes ztráty aspirují na druhé místo, stejně jako opoziční sociální demokrati. Otázkou zůstává, koho Kurz přizve do nové koalice.

Skandál kolem svobodných rozpoutalo video, v němž předseda strany Heinz-Christian Strache v létě 2017 jedná ve vile na ostrově Ibiza s domnělou ruskou investorkou. Do voleb tehdy zbývalo pár měsíců, Strache už se viděl ve vládě a za pomoc sliboval státní zakázky.

Když se nahrávka, zachycující zjevnou léčku, letos v květnu objevila, následky byly okamžité: rezignace na vládní i stranické posty, rozpad koalice a vyhlášení předčasných voleb, vyslovení nedůvěry Kurzově obměněné vládě bez FPÖ parlamentem a vznik úřednické vlády.

Nový šéf svobodných Norbert Hofer teď považuje za hlavní téma své strany odpor proti migraci, které už ale kampani nedominuje jako dřív.

Skandál zřejmě odpuštěn

Stracheho kauza je přitom pro řadu voličů minulostí. „Strache byl dobrý, nikdy bych o něm neřekl špatné slovo. On byl jen opilý, to je všechno. Nic neudělal,“ myslí si obyvatel Horitschonu. „(Kauza Ibiza) pro mě není žádný problém, je to nehorázná drzost. To je soukromá záležitost a něco takového se nedělá,“ říká další Rakušanka.

V průzkumech s 35 procenty jasně vede šéf lidovců Kurz. Že bude opět kancléřem, považují za téměř jisté nejen jeho příznivci. „Je velmi dobrý řečník, věrohodný ve svém vystupování, působí velmi sympaticky a příjemně,“ míní obyvatel Badenu. „S mandáty, které asi získá, to nevyjde, jak bych chtěla. Nejlepší by bylo, kdyby měl absolutní většinu,“ uvedla oslovená Rakušanka.

Klíčové je, koho kdysi nejmladší premiér v Evropě vezme do vlády. Svobodní pár procentních bodů ztratili, pořád ale mohou s dvaceti procenty skončit druzí. Stejně jako opoziční sociální demokrati, kteří zatím z kauzy Ibiza nedokázali vytěžit nové voliče.

Za týden touto dobou už se budou sčítat hlasy. Kromě tří největších stran mají naději na vstup do Národní rady liberální NEOS a Zelení. Ti by se mohli do parlamentní politiky vrátit po dvou letech.