Na Bahamy, kde se pohřešuje přes tisíc lidí po hurikánu Dorian, míří tropická bouře Humberto

Tlaková níže poblíž Baham zesílila na tropickou bouři a dostala označení Humberto. Na souostroví, které bylo před pouhými dvěma týdny zpustošeno hurikánem Dorian, přinesla podle AP větry o síle až 64 kilometrů za hodinu i množství srážek. Humberto tak komplikuje záchranné a rekonstrukční práce.

Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) v pátek v noci uvedlo, že bouře se nachází více než dvě stě kilometrů východně od ostrova Abaco a že se posouvá směrem na severozápad.

Postupně by se měla stočit na severovýchod a vyhnout se tak pobřeží Spojených států. Úřady na Floridě v reakci na aktualizovanou prognózu trasy odvolaly výstrahu před tropickou bouří.

Očekává se, že bouře v nadcházejících dnech může dosáhnout síly hurikánu.

Humberto komplikuje likvidaci škod

Bouře komplikuje záchranné a rekonstrukční práce po hurikánu Dorian, dosud nejsilnějším hurikánu, který kdy Bahamy zasáhl. Podle úřadů si Dorian vyžádal 50 mrtvých a na 1300 lidí se stále pohřešuje.

V pátek přiletěl na návštěvu ostrovů generální tajemník OSN António Guterres, který nabídl podporu místním obyvatelům při obnově zničené infrastruktury. Varoval také před nebezpečím klimatických změn, které podle něj zesilují intenzitu hurikánů a bouří.