Premiér Johnson nechce ani odklad brexitu, ani předčasné volby

Za žádných okolností nebudu žádat Brusel o další odklad odchodu Británie z Evropské unie, uvedl britský premiér Boris Johnson. Zopakoval, že země odejde z Unie posledního října. Johnson vystoupil před svým londýnským sídlem v Downing Street 10 a ve své řeči rovněž odmítl spekulace, že by současnou patovou situaci v zemi mohly vyřešit předčasné volby.

„Za několik posledních týdnů vzrostly šance na dohodu. Unie vidí, že chceme dohodu, že chceme mít jasně vymezené budoucí vztahy a jsme absolutně odhodlaní a připravení na odchod bez dohody,“ uvedl Johnson.

Chci, aby všichni věděli, že za žádných okolností nepožádám Brusel o odklad. Odejdeme 31. října, bez debat.
Boris Johnson
britský premiér

Jediné, co je podle něj brzdou v jednáních s Bruselem, jsou snahy některých poslanců hlasovat s vůdcem opozičních labouristů Jeremym Corbynem o dalším odkladu brexitu. Na adresu těchto rebelů z řad vládních poslanců vyjádřil Johnson naději, že tak neučiní. Poškodili by podle něj britskou vyjednávací pozici.

Zákon proti brexitu

Britský labouristický poslanec Hilary Benn na Twitteru zveřejnil návrh zákona proti brexitu bez dohody, který chce v Dolní sněmovně předložit opozice spolu s rebely z řad vládních poslanců.

Návrh dává vládě čas do 19. října na dosažení nové dohody s Evropskou unií na unijním summitu 17. října. V opačném případě požaduje souhlas parlamentu s neřízeným odchodem z bloku. Pokud vláda nesplní ani jednu podmínku, musí premiér dopisem požádat předsedu Evropské rady Donalda Tuska o další odklad brexitu, tentokrát do 31. ledna 2020.

Parlament se po letní přestávce znovu schází v úterý. Podle zdroje agentury Reuters se protibrexitově naladění poslanci pokusí prosadit na program středečního zasedání hlasování o návrhu zákona proti brexitu.

I kdyby podporovatelé této snahy v následujících dnech uspěli, nemuselo by jejich vítězství být definitivní. Johnson by podle komentátorů využil jakékoli mezery, kterou by případný zákon obsahoval. Spekuluje se dokonce o tom, že by jej mohl zcela ignorovat.