Návrat k normálu se nekoná. Tisíce hongkongských studentů se přidaly ke generální stávce

Odbory, profesní asociace a demonstranti svolali v Hongkongu dvoudenní generální stávku. Připojily se odhadem i tisíce studentů ze dvou set škol. Bojkot výuky následuje po víkendových tvrdých střetech demonstrantů s policií.

Demonstranti vyzvali občany, aby se připojili ke generální stávce, obchody však mají otevřeno, vlaky fungují a pracující se ráno vydali do zaměstnání, napsala agentura Reuters. Podle AP se lidé, kteří se rozhodli uposlechnout výzvy ke stávce, sešli v parku Tamar.

Někteří demonstranti se v ranní špičce znovu snažili narušit provoz podzemní dráhy MTR, kterou blokovali už o víkendu. Policisté ale v metru hlídkovali a rychle se přesouvali mezi stanicemi, kde bylo potřeba proti protestujícím zasáhnout, uvedla agentura AP.

Šámalová: Protesty v Hongkongu nemají jednoho lídra (zdroj: ČT24)

Dosud nejtvrdší střety

Hongkong zažil v uplynulých dvou dnech nejhorší násilí od začátku protestů před třemi měsíci, upozorňuje Reuters. Protestující zapalovali barikády a házeli zápalné lahve a policie proti nim zasahovala vodními děly, slzným plynem a obušky. Zadrženo bylo 63 lidí včetně třináctiletého chlapce, který měl u sebe dvě zápalné láhve.

Stovky studentů se v pondělí v rámci bojkotu výuky sešly na protestním shromáždění před jednou z největších univerzit ve městě. „Přišel jsem, abych ostatním řekl, že ani po skončení letních prázdnin jsme se nevrátili do normálního života. Měli bychom pokračovat v boji za Hongkong,“ řekl Reuters 19letý účastník shromáždění Čchan. „Tyto protesty mě přiměly, abych se více zajímal o společnost,“ dodal.

Zpravodajka ČT Šámalová: Čínská média se snaží prezentovat dění v Hongkongu jako akce násilníků (zdroj: ČT24)

Ke školním uniformám si mnozí vzali také přilby, brýle a obličejové masky, které nosí na protestní akce jako ochranu před slzným plynem a obušky. „Jsem připraven čelit disciplinárním následkům,“ uvedl pro list South China Morning Post jeden z protestujících. Někteří ze studentů společně vytvořili lidské řetězy.

Školy mají žádat omluvenky

„Ne všechny školy stávky podporují. Některé dodržely doporučení vlády, která je vyzvala, aby od studentů žádaly omluvenky od rodičů. Tak zjistí, kdo stávku podporuje. Někteří studenti se bojí do stávky otevřeně zapojit, protože očekávají, že potom přijde postih ze školy,“ podotkla zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

„Některé školy hlásí, že na místo dorazily skupinky policistů, kteří legitimují některé studenty, kteří se stávky účastní, a to pod záminkou, že si stěžují sousedé z okolí. Úřady také prověřují údajné hrozby vůči dětem policejních důstojníků. To je věc, která trvá už pár týdnů, že jsou tyto děti údajně pod tlakem,“ doplnila Šámalová.

Účastníci protestů v Hongkongu požadují demokratické reformy a vyjadřují obavy z omezování svobod v důsledku sílící kontroly ze strany Pekingu.

Neexistuje jeden vůdce protestů v Hongkongu. Pro úřady je tak daleko složitější vůdce zatýkat a posílat před soud, jako jsme to viděli při posledních velkých protestech deštníkového hnutí před pěti lety.
Barbora Šámalová
zpravodajka ČT v Asii

Původně se začalo demonstrovat proti chystanému zákonu o vydávání podezřelých z trestné činnosti z Hongkongu do kontinentální Číny. Ten sice vedení města pozastavilo, protesty však pokračují dál. Obyvatelé Hongkongu volají mimo jiné po rezignaci správkyně Carrie Lamové.

Bývalá britská kolonie Hongkong se pod čínskou správu vrátila v roce 1997 a od té doby funguje podle zásady „jedna země, dva systémy“. Díky tomuto modelu má Hongkong některé svobody, které jsou v kontinentální Číně nemyslitelné, včetně možnosti demonstrovat.

Sinolog Kučera: Hongkong je na pokraji ochromení (zdroj: ČT24)