NATO zvyšuje kvůli ruské aktivitě leteckou pohotovost

Atény  - Severoatlantická aliance zvyšuje leteckou pohotovost kvůli nárůstu aktivity ruských vzdušných sil ve východní Evropě. Podle šéfa NATO Jense Stoltenberga Rusko vážně podkopává důvěru vybudovanou za poslední desetiletí tím, že letos ztrojnásobilo počet letů podél východní hranice aliance.

Stoltenberg řekl, že NATO „je stále ostražité a připravené reagovat“. „Zvyšujeme letecký dohled kvůli nárůstu leteckých aktivit, které vidíme od Ruska,“ dodal.

Bruselské sídlo NATO již ve středu oznámilo, že Severoatlantická aliance v posledních dvou dnech uskutečnila několik leteckých zákroků poté, co zaznamenala intenzivní aktivitu ruského letectva v evropském vzdušném prostoru. Letouny zemí NATO vzlétly na čtyřech různých místech proti čtyřem skupinám ruských vojenských letadel, která operovala v oblastech Baltského moře, Severního moře a Černého moře, uvedlo v prohlášení NATO.

Letecký publicista Martin Velek: „Vladmir Putin má potřebu demonstrovat, že Rusko je opět silné. Otázka je, zda to kromě demonstrace síly má ještě nějaký další smysl.“

Přehled zachycených ruských letadel v evropském vzdušném prostoru
Zdroj: ČT24/NATO/Washington Post

Ruská strana nesdělila letový plán a její letadla neudržovala žádný kontakt s civilním letectvem, což podle aliance představovalo riziko pro civilní lety. „Letadlo bez odpovídače je pro civilní řízení letového provozu opravdu problém. Je otázka, jestli je vypnuly úplně, nebo vypnuly jen některé údaje, které ten vysílač udává -  například výšku letu. Ale u vojenských letadel není tato povinnost,“ řekl v Horizontu ČT24 letecký publicista Martin Velek.

Do bezpečnostních leteckých misí vyslaných k ruským strojům nad Evropou se zapojily armády Norska, Británie, Portugalska, Německa a Turecka, dodala aliance.

Napětí mezi spojenci NATO a Ruskem stouplo kvůli ukrajinské krizi. Moskva nejprve v březnu přes zahraniční protesty anektovala ukrajinský Krym, poté podle Západu začala podporovat proruské povstalce na východě Ukrajiny v jejich ozbrojeném střetnutí s Kyjevem. Rusko kvůli postupu na Ukrajině čelí mezinárodním sankcím. 

Horizont: Ruské stíhačky nad Evropou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod