Dětských uprchlíků přibývá, americké peníze v rukou korupčníků

Washington - Spojené státy se potýkají s rekordním přílivem uprchlíků z Latinské Ameriky. Do konce srpna jich celníci na jižní hranici USA zadrželi přes 67 tisíc - většinou z Guatemaly, Hondurasu, Salvadoru a Mexika. Často se jedná o děti. Tamní vlády proto požadují, aby jim Washington přispěl na boj s nelegální migrací. Výhrady mají ale někteří právníci, podle nichž americké dolary často končí v nesprávných rukou.

Dětských uprchlíků v USA stále přibývá (zdroj: ČT24)

Nadvláda kartelů, násilí a korupce odstartovaly nebývalou vlnu migrace do Spojených států. Často jde o rodiny nebo i samotné děti. Vlády jejich zemí podle nich nedokážou zabránit násilí, kterého se na nich dopouští jak drogoví dealeři, tak i místní policisté. 

Právě na rozvoj policie v zemích střední Ameriky přitom Spojené státy každoročně přispívají miliony dolarů. Hlavní problém je nedostatečná zpětná vazba. „Co se stalo se všemi těmi penězi? Po výcviku, po zásadních investicích do ozbrojených sil, kdo se ujišťuje, že za ně někdo nese odpovědnost? Že jejich práce respektuje zákon a lidská práva?“ konstatovala právní koordinátorka Maria Luisa Aguilarová. 

Na kartely se musí přes legalizaci konopí, míní prezident Guatemaly

Problematická situace je především v Guatemale, která drží první místo v počtu vražd na světě. Za většinou z nich stojí obchod s drogami. Tamní prezident Otto Perez proto představil odvážný plán - chce legalizovat pěstování konopí a máku pro léčebné účely a snížit tresty za držení drog. Tím by se měla omezit moc kartelů. „Nejsme pro úplnou legalizaci, o to nám nejde. Pořád chceme začít u toho, jaké škody která droga působí. Ale navíc chceme vidět nějaký pokrok,“ podotkl prezident. 

Demonstranti zastavili autobus s emigranty
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA/Hayne Palmour Iv

Počet vězňů v Guatemale přesahuje 2,5krát kapacity tamních vězení. Druhá část Perezova plánu proto počítá s enormními investicemi do zaměstnanosti a zlepšení životní úrovně hlavně u hranic s Mexikem. Přispět by měl opět Washington. Latinskoameričtí právníci ale varují, že pokud se nezmění systém kontroly, peníze mohou znovu podpořit lokální korupci.

Obama už požádal Kongres o schválení 3,7 miliardy dolarů k zajištění bezpečnosti na hranici a péče o dětské migranty. Republikáni ale odmítají schválit výdaje bez změny migrační politiky. Mnozí chtějí změnu zákona z roku 2008, který zaručuje dětem, jež se dostanou do USA bez rodičů a pocházejí z některé ze zemí, která nesousedí s USA, automatické zahájení azylového řízení. Oddaluje se tím jejich urychlené vyhoštění.

Podle Bílého domu mají požadované miliardy umožnit mimo jiné zvýšit počet imigračních pracovníků a strážců hranic a také rozšířit jejich operační možnosti. Zvětšit se mají také kapacity prostor, kde jsou zadržení imigranti umístěni před zpětným vyhoštěním.