Lidé stojí pod vrcholem Giewont ve frontách a drží se řetězů, popisují místo neštěstí polská média

Události: Při čtvrteční tragické bouři v Tatrách zemřelo pět lidí (zdroj: ČT24)

Všichni nezvěstní, po kterých se po čtvrteční bouři na polské straně Tater pátralo, už byli nalezeni. Polské televizi TVN 24 to řekl šéf záchranné služby TOPR Jan Krzystof.  Ve čtvrtek v Tatrách zemřelo pět lidí, včetně českého turisty, který zahynul na slovenské straně hor. Češka, která šla s ním, utrpěla zranění.

Bilance bouře na polské straně Tater nyní čítá čtyři mrtvé a 157 zraněných, z nichž 34 zůstává v nemocnicích. Oblastní prokuratura v Zakopaném podle své vedoucí prokurátorky Barbary Bogdanowiczové zahájila vyšetřování tohoto tragického neštěstí s podezřením na „neúmyslné zavinění smrti“. 

„Je známo, že to byla přírodní katastrofa, ale musíme posoudit, jak se chovali turisté, jak probíhala záchranná operace. Oběti utrpěly zranění způsobená nejen úderem blesku. Mají také řadu dalších zranění. Byla tam spousta lidí a my musíme přezkoumat vše, abychom zjistili, zda tam například někdo nejednal v panice,“ řekla podle TVN 24 Bogdanowiczová. 

V souvislosti se čtvrtečním neštěstím se i mezi odborníky rozproudila diskuse kolem obřího železného kříže, do něhož na vrcholku horského štítu Giewont (vysoký 1894 metrů nad mořem) udeřil smrtící blesk. Někteří kříž mají za „viníka“ a žádají jeho odstranění.

Nicméně například expert Tomasz Rożek na serveru WP (Wirtualna Polska) upozornil, že odstranění kříže by úder blesku nevyloučilo. Kříž, který je na vrcholu od roku 1901, podle něj naopak funguje jako hromosvod, který snižuje pravděpodobnost zasažení jiných objektů včetně lidí.

Šéf horské služby situaci přirovnává k teroristickému útoku

Krzysztof v televizi zdůraznil, že záchranářům se podařilo ve čtvrtek během čtyř hodin dostat z hor všechny, kteří potřebovali lékařskou pomoc. „Byla to situace srovnatelná s teroristickým atentátem. Zraněna byla velká skupina lidí včetně dětí. Měli popáleniny, zlámané nohy, četná poranění po celém těle. Ale v krátké době se to podařilo zvládnout,“ zdůraznil. 

Do zásahu se zapojily skoro dvě stovky horských záchranářů a hasičů a pět vrtulníků. Jedna z horských chat se přeměnila v polní nemocnici.

„I v dramatické situaci lidé pomáhali druhým,“ uvedl Tomasz Wojciechowski z TOPR. Zranění například utrpěl i muž, který pomáhal jinému člověku. Zasáhl ho uvolněný řetěz z turistické stezky. „Doufáme, že čtyři lidé, včetně dvou malých dětí, kteří ve čtvrtek přišli o život, jsou (v tomto neštěstí) poslední mrtví,“ řekl Krzysztof. 

Během čtvrteční bouřky udeřil blesk přímo do vrcholu hory Giewont, na kterém se tyčí vysoký kovový kříž. V tu chvíli tam bylo asi dvacet lidí. „Slyšeli jsme řev, byly hrozné blesky. Když jsme šli dolů, tak jsme viděli, jak mají lidé popálené a roztrhané pláštěnky, spálené tepláky i boty,“ popsala pro ČT24 Češka Karolína Rychterová, která byla v době bouřky na horském štítu Giewont.

Podle meteorologa ČT a lovce bouřek Davida Rývy bouřka nebyla ničím výjimečná. „Nešlo o žádnou silnou bouřku, ale v horách i každá slabší bouřka může být životu nebezpečná,“ uvedl. Hodinu nebo dvě předtím, než v horách udeřila, bylo podle radarů vidět, že míří do Tater a dokonce zesilovala, podotkl. Lidé by podle něj neměli podobné situace podceňovat a měli by ideálně sledovat radary i během výstupu. V horách je totiž větší pravděpodobnost, že k bouřkám dojde a počasí se tam mění rychleji, podotkl. 

Meteorolog ČHMÚ David Rýva: I slabší bouřka může být v horách nebezpečná (zdroj: ČT24)

Lidé stojí na vrchol ve frontách

Zpravodajský web Fakt24 poznamenává, že počet obětí i raněných souvisí s tím, jak populární je Giewont mezi turisty a rekreanty. „Lidé pravidelně čekají v dlouhých frontách, aby mohli obdivovat výhled z vrcholu, případně si udělat fotografii u kříže. Stojí jeden za druhým a drží se řetězů. Při ohrožení, například během bouřky, je velmi těžké dostat se z přeplněných stezek pryč,“ upozornil Fakt24.

Danuta Wojciechowská z tamního národního parku uvedla, že během slunečného dne míří na Giewont až tři tisíce lidí. 

České ministerstvo zahraničí potvrdilo, že během rozsáhlých bouřek v oblasti Tater zemřel na území Slovenska jeden český občan, jedna Češka byla zraněna a hospitalizována. Na území Polska podle dostupných informací Češi mezi oběťmi ani zraněnými nejsou.