Kyrgyzský exprezident Atambajev se vzdal policii. Dva dny obléhala jeho dům

Události: Kyrgyzský exprezident se vzdal policii (zdroj: ČT24)

Bývalý kyrgyzský prezident Almazbek Atambajev se ve svém sídle u Biškeku vzdal policii. Oznámili to členové jeho štábu a potvrdili to z místa novináři. Podle zpravodajské agentury 24.kg exprezidentovi stoupenci odmítali nechat Atambajeva odjet autem, a politik proto dům opustil v armádním vrtulníku. Policie se politika snažila zatknout od středy kvůli podezření z korupce a podvodů, což exprezident odmítá.

Atambajev dosud zůstával ve své rezidenci ve vsi Koj-Taš, kde ho od středy bránili jeho přívrženci. Přivolané policejní posily nakonec souboj rozhodly proražením vchodových dveří a nasazením vodních děl.

Úřady už ve středu tvrdily, že exprezidenta zadržely, ale více než tisícovka jeho přívrženců ho tehdy ubránila. Jeden policista byl při předchozím pokusu o Atambajevovo zatčení zabit, zraněna je další padesátka lidí, z toho polovina policistů. Atambajev se mezitím v médiích chlubil, že při odrážení útoku sám střílel, ale snažil se nikoho netrefit. Do policejní akce se údajně zapojily dva tisíce mužů.

Atambajev tvrdí, že podezření z korupce a poddovů je výsledkem politického pronásledování ze strany současného vedení státu v čele s prezidentem Sooronbajem Žeenbekovem. Ze svého domu proto dříve během čtvrtka vyzval k pochodu na hlavní město a k demonstraci za Žeenbekovovo odstoupení.

Z obce Koj-Taš se tak tisícovka stoupenců Atambajeva vydala do hlavního města, aby protestovala proti jeho zatčení. Davu se podařilo překonat policejní zátarasy a obsadit prostor před budovou, kde sídlí kyrgyzský parlament i prezident a žádali Žeenbekovu demisi.

Doprava v centru Biškeku se zastavila. Stovky policistů pak vytlačily protestující z prostoru před vládními budovami na náměstí Ala-Too. Policie přitom střílela gumovými projektily a použila vodní děla a ohlušující granáty. Podle agentury Interfax se ozbrojeným složkám podařilo vyhnat demonstranty do okolních ulic.

V obavě z nepokojů už předtím policie zavřela v hlavním městě nákupní střediska a obchody. Podle serveru 24.kg policisté také zablokovali silnici do vesnice Koj-Taš, nefungovalo ani telefonické spojení, údajně byl odpojen internet.

Prezident Žeenbekov tvrdí, že nejde o boj dvou vůdců

Země se podle agentury AFP ocitla v hluboké politické krizi. Prezident Žeenbekov zkrátil dovolenou a v Biškeku svolal bezpečnostní radu, aby svého předchůdce obvinil z porušení ústavy a dalších zákonů. Na mimořádném zasedání parlamentu šéf státu odmítl kritiku slabosti úřadů a ujistil, že dělá vše, aby nepřipustil krveprolití a vyhrocení situace.

„Toto není boj dvou vůdců, tady bojuje zákon proti svévoli, snažící se zabránit odhalení korupce,“ prohlásil na adresu svého předchůdce a oponenta. „Zajistíme mír, veřejnou bezpečnost a klidný život v republice,“ ujistil šéf státu v provolání k národu. 

Atambajev byl zbaven imunity

Dvaašedesátiletý Atambajev, který stál v čele středoasijské země v letech 2011 až 2017, byl kvůli podezření z korupce a podvodů v červenci zbaven imunity. Předloni byl prvním prezidentem Kyrgyzstánu, který pokojně a v souladu s ústavou předal moc svému nástupci. 

Kyrgyzstán prošel od rozpadu bývalého Sovětského svazu složitým vývojem, v roce 2005 byl svržen tehdejší prezident Askar Akajev, stejný osud o pět let později potkal exprezidenta Kurmanbeka Bakijeva. Akajev žije v ruském a Bakijev v běloruském exilu.