Americký rapper, kterého se zastal Trump, bude čekat na vynesení rozsudku na svobodě

Soud ve Švédsku v pátek rozhodl, že americký rapper A$AP Rocky, obviněný z napadení v bitce ve Stockholmu, má být propuštěn z vazby a na vynesení rozsudku čekat na svobodě. Verdikt v případu soud vynese 14. srpna. Americký prezident Donald Trump, který A$AP Rockyho v případu podporuje, krátce nato uvedl, že hudebník už byl propuštěn a je na cestě do Spojených států.

Třicetiletý rapper, jehož skutečné jméno je Rakim Mayers, byl zadržen začátkem července po rvačce před jednou stockholmskou restaurací. Spolu s ním byli zadrženi a nyní jsou souzeni i dva muži z jeho doprovodu.

A$AP Rocky a jeho společníci podle obžaloby napadli devatenáctiletého Mustafu Jafariho, který při bitce utržil řezné rány a byl zbit a zkopán, když byl na zemi. Rapper přiznal, že devatenáctiletého muže k zemi srazil, bil ho a kopal. Tvrdí ale, že jednal v sebeobraně. Napadený Jafari rappera před potyčkou delší dobu pronásledoval a svědci potvrdili, že ho umělec několikrát vyzval, aby je nechal na pokoji.

Prokurátor Daniel Suneson argument A$AP Rockyho o legitimní sebeobraně odmítl. Podle něj A$AP Rocky a dva jeho společníci na Jafariho, který je pronásledoval, zaútočili. Měli přitom jasnou početní a fyzickou převahu.

Rapperovi hrozí v případu až dvouleté vězení. Suneson v pátek před soudem uvedl, že prokuratura žádá pro hudebníka šestiměsíční nepodmíněný trest. Hudebníkův obhájce Slobodan Jovicic vyzval k okamžitému propuštění svého klienta.

Soud v pátek oznámil, že verdikt vynese 14. srpna. Na rozsudek budou moci A$AP Rocky i jeho dva společníci čekat na svobodě.

Do případu se vložil Trump

Případ A$AP Rockyho je v médiích ostře sledován, i proto, že se do něj osobně vložil prezident Trump, který už dříve vyzval k propuštění hudebníka a zaručil se za jeho případnou kauci. Agentura Reuters k tomu nicméně poznamenala, že ve švédském právním řádu není institut kauce zaveden.

Krátce po vyjádření soudu Trump na Twitteru napsal, že rapper byl už propuštěn a je na cestě ze Švédska do Spojených států.

V pátek soud jednal o rapperově případu třetí den. Jedna ze svědkyň v procesu přitom změnila výpověď. Původně na policii vypověděla, že viděla rappera na Jafariho útočit i lahví. V pátek ale prohlásila, že přímo neviděla, zda umělec nebo jeho přátelé na konci června mladíka skleněnou lahví uhodili. Právě skutečnost, zda rapper útočil lahví, nebo se devatenáctiletý Jafari pořezal o střepy na zemi, se podle tiskových agentur stala ústředním bodem celého procesu.

Rapper přijel do Stockholmu na vystoupení na hiphopovém festivalu. Kvůli zadržení musel zrušit zbytek svého evropského turné.