Nový objev naznačuje, že bitva u Waterloo mohla skončit úplně jinak

Horizont ČT24: Objev vnáší nový pohled na bitvu u Waterloo (zdroj: ČT24)

Archeologové hlásí objev, který může změnit pohled na slavnou – a pro Napoleona osudovou – bitvu u Waterloo. Pár metrů od pozůstatků nemocnice britských spojenců našli dělovou kouli francouzských vojsk. Podle badatelů to naznačuje, že Napoleon mohl být blízko vítězství, než o něj definitivně přišel.

Víc než dvě stě let po krvavém střetu je bojiště u Waterloo, kde zemřely desítky tisíc vojáků, v obležení archeologů. Věří, že nalezli unikátní pozůstatky polní nemocnice protinapoleonské koalice, která ležela jen pár set metrů od bitevního pole. Odkryli několik kostí z končetin, které lékaři amputovali zraněným vojákům.

„Jakmile narazíte na přímý důkaz utrpení, které se tady odehrálo, a to v obrovském měřítku, naprosto to změní atmosféru toho, co děláte,“ říká ředitel Centra archeologie bitevních polích z Univerzity v Glasgow Tony Pollard. Pravdu o krvavé bitvě odhalují další důkazy, jako jsou staré mince nebo desítky nábojů a mušket. Archeologové je nacházejí právě v oblasti ošetřovny.

Kosterní pozůstatky nalezené u Waterloo
Zdroj: Johanna Geron/Reuters

Zásadním nálezem je ale tříkilová dělová koule, kterou vystřelilo francouzské vojsko. „Je symbolem, který reprezentuje fakt, jak blízko byl Napoleon vítězství v bitvě u Waterloo. Je to úžasný objev,“ říká Pollard.

Napoleonovo tažení po jeho útěku z vyhnanství na ostrově Elba mělo vrátit císaři nadvládu nejen nad Francií. Jméno belgické obce se ale nestalo synonymem jeho triumfu, ale drtivé a definitivní porážky.

Nalezená dělová koule francouzské armády může změnit pohled na průběh bitvy u Waterloo
Zdroj: ČT24

S bádáním pomáhají veteráni

Archeologům s vykopávkami u Waterloo pomáhají desítky válečných veteránů. Jsou součástí projektu britské charitativní organizace, kterou založili dva bývalí vojáci a zároveň archeologové.

„Plánujeme jim pomoci v pěti směrech: s psychickým i fyzickým uzdravením, s přechodem do civilního života, s jejich vzděláním či zaměstnáním a celkově jim pomáháme se vrátit zpět do duševní pohody,“ popisuje zakladatel organizace Waterloo Uncovered Mark Evans.

Veteráni a archeologové při společné práci
Zdroj: ČT24

Mezi dobrovolníky je i Matt Weston, který působil na misi v Afghánistánu. S pomocí dronu pořizuje letecké snímky naleziště. Sám v bojích přišel o obě nohy a pravou ruku. „Myslím, že jako válečný veterán mám k tomuto místu vztah a dívám se na vše úplně jinak,“ říká.

Právě zkušenosti veteránů z války mají archeologům pomoct rekonstruovat události z roku 1815. S pomocí společných sil se jim za čtyři roky existence charitativního projektu podařilo odhalit víc než dva tisíce nálezů.