Požáry sibiřských lesů bude hasit armáda

Požáry sibiřských lesů bude hasit armáda (zdroj: EBU)

Ruský prezident Vladimir Putin povolal vojáky k hašení rozsáhlých lesních požárů na Sibiři. Rozhodl o tom poté, co mu situaci popsal ministr pro mimořádné situace Jevgenij Ziničev. Úkolu se má zhostit skupina vojsk v Irkutské oblasti, píše agentura Interfax. Do středy plameny zničily už asi tři miliony hektarů lesa, což odpovídá necelé polovině rozlohy Česka, a dále se šíří.

Hasiči a další pracovníci ministerstva pro mimořádné situace bojují se 147 ohnisky. Další tři stovky požárů zuří v těžko dostupných oblastech, a nikdo je nehasí. Podle leteckých jednotek hasičů jich je 321, neohrožují lidská sídla ani hospodářsky významné objekty a náklady na jejich hašení by převýšily předpokládané škody.

Největší plochu oheň zasáhl v Irkutské oblasti, Krasnojarském kraji a Republice Sacha. V prvních dvou jmenovaných subjektech Ruské federace platí výjimečný stav. Ten je částečně zaveden i v Burjatské republice u Bajkalského jezera.

Mapa východní části Ruska. Největší zelená plocha je Republika Sacha, na západ od ní žlutě Krasnojarský kraj, na jih oranžově Irkutská oblast, ještě jižněji světle žlutě Burjatská republika
Zdroj: Wikimedia Commons

Dým je i v Kazachstánu a v Mongolsku

Na Sibiři zuří lesní požáry každý rok, letos ale dosáhly výjimečných rozměrů. Ohně vyvolané bouřkami bez dešťů a šířené silnými větry za třicetistupňových veder už týdny produkují štiplavý kouř, který pronikl i do vzdálených měst, jako je Tomsk na západní Sibiři a Jekatěrinburg na Uralu. Zaznamenán byl také v Tatarstánu v Povolží.

Požáry na Sibiři jsou viditelné i z vesmíru
Zdroj: eoimages.gsfc.nasa.gov

V neděli dým z lesních požárů pronikl do sousedního Kazachstánu, kde v několika městech, včetně hlavního města Nur-Sultan (někdejší Astana), meteorologové naměřili „znečištění překračující normu“. Dým komplikuje život milionům lidí, je už i na území Mongolska a v úterý zasáhl jeho hlavní město Ulánbátar.

Americká televize CBS ve středu citovala ze zprávy Světové meteorologické organizace, která varovala před nebývale silnými požáry v Rusku, ale i na Aljašce a v Grónsku. Postupující živel může mít dlouhodobý dopad na klimatické změny a urychlit oteplování, podle meteorologů může i zesílit tání ledovců.