V Rusku hoří lesy o velikosti poloviny Nizozemska. Kouř dusí Sibiř i Ural

Na Sibiři hoří skoro milion hektarů lesa. Oheň nikdo nehasí (zdroj: Twitter)

Požáry v Rusku už zuří na dvou milionech hektarů. Zasažená je hlavně Sibiř, dým ale dosahuje i do regionů na Uralu, píše server Newsru.com s odvoláním na úřady. Velikost hořící plochy odpovídá přibližně čtvrtině Česka nebo polovině Nizozemska.

Z plochy 2 256 983 hektarů hořícího lesa se drtivá většina nalézá v takzvané oblasti kontroly, tedy v těžko dostupných a odlehlých místech na Sibiři, kde zákon umožňuje požáry nehasit, pokud by náklady na hašení byly vyšší než způsobené škody.

„Na území Ruska se k dnešnímu dni aktivně hasí 162 lesních požárů na ploše 147 168 hektarů,“ poznamenal server Regnum.

Hoří hlavně lesy na Sibiři. V Irkutské oblasti 115 přírodních požárů zuří na ploše téměř půl milionu hektarů, v Jakutsku se 134 požárů rozšířilo na plochu více než tři čtvrtě milionu hektarů a 109 požárů v Krasnojarském kraji postihuje bezmála 900 tisíc hektarů. „Hoří tajga, zvířata utíkají do města,“ poznamenal autor záběrů pořízených v Jakutsku.

Úřady tvrdí, že lidé nejsou v ohrožení

Ministerstvo pro mimořádné situace varuje, že v příštích dnech bude nebezpečí požárů přetrvávat vzhledem k až třicetistupňovým vedrům, suchu a poryvům větru. „Požáry v postižených regionech způsobily značné zhoršení ekologické situace. Dým několik dnů dusí velkou část Sibiře,“ poznamenal Newsru.com.

Kouř se objevil i na Uralu. Lidé v Čeljabinsku se podle televize dohadovali, zda jde, či nejde o běžný smog z průmyslových podniků.

Úřady ujišťují, že monitoring čistoty ovzduší ve velkých městech neprokázal převýšení koncentrace škodlivých částic. Odborníci ale varují, že důsledky znečištění ovzduší postihují zdraví hlavně dětí, seniorů, těhotných žen a pacientů se srdečními potížemi.