British Airways i Lufthansa ruší kvůli obavám o bezpečnost lety do Káhiry. Češi tam míří jen výjimečně

Události: Omezení letů do Káhiry (zdroj: ČT24)

Britské aerolinky British Airways ruší na sedm dní všechny lety do Káhiry. Letecká společnost v prohlášení uvedla, že se k tomu rozhodla, aby mohla posoudit bezpečnost na tamním letišti. Později tentýž krok oznámila i největší německá letecká společnost Lufthansa, následně však podle DPA uvedla, že lety v neděli obnoví. Aerolinky dočasně zrušily všechny lety z Mnichova a Frankfurtu do egyptské metropole.

České letecké společnosti sice do Káhiry nelétají, ale Češi si občas výlety zařizují individuálně na místě. Jezdí tam auty, někdy i létají. Autobusem se cesta může protáhnout až na sedm hodin. „Je tam hodně navštěvované egyptské muzeum, které je plné historických artefaktů a samozřejmě nedaleké pyramidy a sfinga v Gíze,“ říká mluvčí agentury Invia Andrea Řezníčková.

Ještě před čtyřmi lety se Češi egyptským destinacím kvůli teroristickým útokům vyhýbali. Pak se ale na oblíbená místa začali vracet, letos dovolenou v zemi stráví až čtvrt milionu krajanů.

„Preventivní opatření“

Britské ministerstvo zahraničí v aktuálním doporučení uvádí, že v letecké dopravě je „zvýšené riziko teroristického útoku“. Samotné British Airways uvedly, že bezpečnost je pro ně nejvyšší prioritou a že by nikdy neletěly, pokud by to nebylo bezpečné.

Egyptské ministerstvo pro civilní letectví prohlásilo, že rozhodnutí má politický a bezpečnostní rozměr, který souvisí s interními věcmi, nikoliv s Egyptem.

„Neustále prověřujeme bezpečnostní opatření na všech našich letištích po celém světě. Lety do Káhiry jsme na sedm dní pozastavili. Je to preventivní opatření, které umožní další posouzení situace,“ citovala agentura Reuters z prohlášení britské společnosti.

Cestujícím, kteří měli letět do Káhiry z londýnského letiště Heathrow, bylo těsně před nástupem do letadla řečeno, že let byl zrušen a že žádný náhradní nebude po celý týden. Aerolinky podle BBC nesdělily, jakou bezpečnostní hrozbu prověřují. „Bezpečnost našich zákazníků a posádky je pro nás vždy na prvním místě. Nikdy bychom nevypravili letadlo, kdyby to nebylo bezpečné,“ uvedl k tomu pouze mluvčí společnosti.

Podobné prohlášení přišlo následně i z Lufthansy. „Protože je pro nás bezpečnost prioritou číslo jedna, aerolinky dočasně přerušily lety do Káhiry,“ uvedla společnost v prohlášení. Později večer společnost uvedla, že lety obnoví už v neděli.

Asociace: Českých cestovních kanceláří se opatření nedotkne

„České letecké společnosti létají jenom na egyptské pobřeží, a ne do Káhiry, a to již delší dobu. A české cestovní kanceláře Káhiru nabízejí velmi málo, téměř vůbec, protože ji pokládají za zónu, která je nebezpečná. Nás jako cestovního ruchu v Čechách se to netýká. Pokud nějací individuální turisté využívají lety do Káhiry s British Airways, tak to bude pro ně nějaká potíž, ale kanceláří se to nedotkne,“ řekl mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. „Pobřeží je bezpečné, je daleko od Káhiry, a navíc oddělené pouští. Jsou tam jiná bezpečnostní pravidla než v Káhiře a osmnáctimilionové město je o něčem jiném než hotely na pobřeží,“ dodal.

Britská diplomacie přitom v pátek upravila svá doporučení a upozornění pro občany Británie, kteří cestují do Egypta. „Existuje zvýšené riziko terorismu v letecké dopravě. Pro lety z Egypta do Británie byla zavedena dodatečná bezpečnostní opatření,“ uvedla podle BBC diplomacie.

Agentura Reuters upozornila, že britské úřady nedoporučují létat do letoviska Šarm-aš-Šajch na egyptském Sinajském poloostrově, pokud to není nezbytně nutné. Žádné podobné doporučení pro Káhiru ale nemají.

  • Jeden z nejhorších útoků zažil Egypt v roce 2005. Nastražené bomby v letovisku Šarm aš-Šajch zabily 88 lidí a dalších 200 zranily. Mezi mrtvými byl i jeden Čech. Šlo o první případ české oběti terorismu v zahraničí.
  • Nejvíc turistů zemřelo o deset let později. Výbuch bomby v letadle na lince ze Šarm aš Šajchu do Petrohradu nepřežil nikdo z dvou set dvaceti čtyř lidí na palubě.
  • Před dvěma lety mladý Egypťan zabil v Hurghadě dvě Němky a pobodal další čtyři ženy – mezi nimi i českou turistku, která později zemřela.
  • V posledním roce se útočníci zaměřili na pyramidy v Gíze u Káhiry. Po odpálení nálože u autobusu v prosinci zahynuli čtyři lidé. Letos v květnu při podobném incidentu výbuch zranil 17 lidí.