Přes 430 tisíc Němců loni opustilo církve. Ty tak přišly o velké peníze

Německou katolickou církev loni opustilo 216 tisíc věřících. Protestantské církve se musely smířit se ztrátou 220 tisíc lidí. Vyplývá to z nejnovějších dat Německé biskupské konference a evangelické církve zveřejněných na webu Deutsche Welle. Registrovaní věřící platí až devítiprocentní církevní daň, a institucím tak poklesly příjmy. Němci z kostelů odcházejí dlouhodobě.

Příslušnosti k církvi se Němci mohou zříci osobním prohlášením na místním úřadě nebo u soudu. Nemusí k tomu uvádět žádný důvod. Pokud to udělají, přestane se jim z platu automaticky strhávat církevní daň, která dosahuje až devíti procent. Církve díky tomuto systému získávají řádově miliardy eur ročně.

„Každý odchod bolí,“ komentoval novou statistiku nejvyšší představitel evangelické církve Heinrich Bedford-Strohm a dodal: „Lidé se dnes na rozdíl od minulosti svobodně rozhodují, jestli chtějí patřit k církvi. Proto je důležité, abychom ještě jasněji vysvětlovali, proč je křesťanské poselství tak silným základem pro život.“ Sekretář katolické biskupské konference Hans Langendörfer popsal data jako znepokojivá.

Podle květnové studie Univerzity ve Freiburgu se řady věřících ztenčují ze dvou důvodů. Prvním je, že se dospělí víry zříkají. Druhým pak to, že nové křty dětí nestačí doplňovat zemřelé. Neexistuje žádná statistika důvodů pro opuštění církve, nedávné ankety však naznačují, že v případě katolíků hrají roli skandály zneužívání dětí a mladistvých kněžími.

Ke katolické církvi se v Německu hlásí asi 23 milionů lidí, k protestantským pak asi 21 milionů. Křesťanů je tak 53 procent z celkových 83 milionů obyvatel Spolkové republiky. Asi pět milionů Němců vyznává islám.

Katolíci mají nejsilnější zastoupení v Sársku a v Bavorsku, protestanti ve Šlesvicku-Holštýnsku, Dolním Sasku a Hesensku. Nejnižší podíl věřících je v bývalém východním Německu.

Podíl protestantů (fialová), katolíků (žlutá) a nevěřících (modrá) v německých regionech podle sčítání lidu roku 2011
Zdroj: Wikimedia Commons