Desítky evakuovaných po záplavách v západním Řecku. Zemi mají zasáhnout další bouře

Kvůli záplavám v západním Řecku musely být evakuovány desítky místních obyvatel. Informovala o tom agentura Reuters. Nikdo nebyl raněn a nikdo se nepohřešuje. Záplavy po poslední bouři poničily silnice poblíž přístavů Nafpaktos na jihu hlavní části pevninského Řecka a Patra na severu Peloponésu. Nepřízeň počasí bude podle meteorologů v Řecku přetrvávat do středy.

„U města Nafpaktos bylo zaplaveno mnoho domácností a obchodů. Škody vznikly na domech, obchodech a vozech,“ řekli k nedělním evakuacím agentuře Reuters místní hasiči.

Bouře takové intenzity nejsou v Řecku běžné, léta zde bývají horká a suchá. Podle serveru Windy.com a předpovědi počasí zasáhnou jižní část Peloponéského poloostrova bouře v pondělí odpoledne. Ve úterý odpoledne mají být silnější bouře téměř po celém Řecku a ve středu odpoledne budou doznívat na západní části Peloponésu.

Silná bouře se přehnala přes Chalkidiki

Minulý týden, v noci ze středy na čtvrtek, udeřila silná bouře na řecký poloostrov Chalkidiki. Zemřelo při ní sedm lidí, včetně dvou českých turistů. Stovky lidí byly zraněny. Rychlost větru v některých místech při bouři přesahovala 100 kilometrů za hodinu. Vichr převracel auta, vyvracel stromy z kořenů a strhával zábradlí balkonů i části střech.

Letní bouře nejsou na severu Řecka neobvyklé, ta poslední na Chalkidiki ale byla podle meteorologů výjimečná. Šlo o takzvanou supercelu, tedy specifický typ bouře provázené často intenzivními elektrickými výboji blesků, silným přívalovým deštěm a krupobitím, někdy s kroupami velikosti až tenisových míčků. Častější než v Evropě je výskyt těchto bouří v USA. Nejnebezpečnějším projevem supercel jsou silná tornáda.