Na Chalkidiki odklízejí následky bouře, někde stále nejde elektřina

Zpravodaj ČT Papadopulos: Škody asi překonají i velkou bouři z roku 1983 (zdroj: ČT24)

Řecký poloostrov Chalkidiki se vzpamatovává z následků silné bouře. Zemřelo při ní sedm lidí, mezi oběťmi jsou i dva Češi. Dalších sto lidí utrpělo zranění, desítky jich zůstávají v nemocnicích. Některá místa jsou stále bez elektrického proudu. Ministr energetiky Kostis Chatzidakis řecké televizi Skai řekl, že očekává plné obnovení dodávek elektřiny během několika hodin. Řecká vláda vyhlásila v postižené oblasti mimořádný stav.

Bez elektřiny, tekoucí vody a mobilního signálu nicméně zůstávaly v pátek dopoledne tisíce lidí, potvrdil zpravodaj ČT Andreas Papadopulos, který navštívil nejvíce postižená místa na západním výběžku poloostrova.

„Místy to vypadalo opravdu hororově. Jeli jsme několik kilometrů, aniž bychom viděli jediné světlo, výpadky proudu jsou skutečně masivní. Desítky hotelů musely své hosty přesunout do takových míst na poloostrově, kde jsou schopni zajistit tekoucí vodu, teplé jídlo nebo právě elektřinu,“ popsal zpravodaj.

„Na hlavní dopravní tepnu západního výběžku spadly dráty elektrického vedení, které jsou klíčové pro celou rozvodnou síť na poloostrově. Právě tam se soustředí ty největší rekonstrukční práce,“ dodal Papadopulos, podle kterého byly v pátek odpoledne bez proudu ještě stovky odběrných míst. 

Bouře tragicky zasáhla českou rodinu

Při bouři zemřelo sedm lidí, z toho dva Češi – manželský pár, se kterým se převrátil obytný vůz v letovisku Sozopoli. Muž byl mrtvý na místě, jeho žena podlehla zranění cestou do nemocnice. Ve voze byli i další dva příbuzní, podle řeckých médií jejich syn a vnuk.

„Jeden další Čech je v tuto chvíli v nemocnici, podle našich informací by ale neměl být v ohrožení života. Můžeme potvrdit, že se jedná o jednu rodinu,“ dodala mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

Mezi mrtvými jsou také ruský turista s dvouletým synem, na které v letovisku Nea Potidea spadl strom, a Rumunka a její osmileté dítě, které zabila část padající střechy restaurace. Další obětí se stal starší místní rybář.

Podle odhadů Asociace cestovních kanceláří je na Chalkidiki až dvanáct tisíc Čechů, z toho polovina přes cestovní kanceléře. Z dovolené se zatím předčasně vracet nechtějí. „Zatím takové signály nemáme, ale je pravda ta, že v tuhle chvíli ještě monitorujeme výsledky toho řádění bouře a uvidíme, jak se ta situace bude vyvíjet,“ podotkl mluvčí asociace Jan Papež.

Bouře napáchala velké škody za pouhých deset minut

Řecká vláda už přislíbila na obnovu infrastruktury v přepočtu téměř třináct milionů korun a oznámila, že bude jednat o dalším, větším balíčku, jehož výše bude záležet na vyčíslení škod, které v postižených oblastech sčítají státní inspektoři. Pomoct je připravena také Evropská unie, v jejím případě ale ještě není jasná výše podpory.

Letní bouře nejsou na severu Řecka neobvyklé, ta středeční ale byla podle meteorologů výjimečná. Šlo o takzvanou supercelu, tedy specifický typ bouře provázené často intenzivními elektrickými výboji blesků, silným přívalovým deštěm a krupobitím, někdy s kroupami velikosti až tenisových míčků. Častější než v Evropě je výskyt těchto bouří v USA. Nejnebezpečnějším projevem supercel jsou silná tornáda.

Při bouři na Chalkidiki přesahovala rychlost větru v některých místech 100 kilometrů za hodinu. Vichr převracel auta, vyvracel stromy z kořenů a strhával zábradlí balkonů i části střech. Bouře trvala asi jen deset minut, rozsah škod je ale nebývalý.

Podobně silná bouře postihla střední a severní Řecko v červenci 1983, kdy zemřelo v oblasti Soluně a Kavaly devět lidí.