Na seznam UNESCO přibyla krajina italského prosecca i Guggenheimovo muzeum

Na Seznam světového dědictví UNESCO přibyla kopcovitá krajina na severovýchodě Itálie, z níž pochází nejkvalitnější šumivé víno prosecco, či osm budov amerického architekta Franka Lloyda Wrighta, například Guggenheimovo muzeum v New Yorku. Výbor pro světové dědictví UNESCO na zasedání v ázerbájdžánském hlavním městě o víkendu rozhodl i o zapsání kladrubského hřebčína a hornického regionu Krušnohoří/Erzgebirge.

Na seznam bylo podle Twitteru organizace UNESCO dále zapsáno například historické centrum města Šaki na severozápadě Ázerbájdžánu i s Chánovým palácem z 19. století, observatoř Jodrell Bank v anglickém hrabství Cheshire, památky historického centra ruského města Pskov, které leží u hranic s Estonskem, anebo palácový komplex v portugalském městě Mafra nedaleko Lisabonu.

Prosecco se stalo nejpopulárnějším italským vínem v zahraničí, jeho vývoz se tento rok zvýšil o rekordních 21 procent. „Je to historický den pro region Benátky i pro celou Itálii,“ komentoval úspěch italský ministr zemědělství a turistiky Gian Marco Centinaio. Itálie o zapsání na seznam usilovala už minulý rok, ale o pár hlasů neuspěla.

Ze staveb architekta Wrighta na seznam vedle proslulé newyorské galerie přibyl dům Hollyhock House v Los Angeles či kostel unitářů v Oak Park u západní části Chicaga.

Už v sobotu se pak objevila zpráva, že na Seznam světového dědictví UNESCO přibyly také Národní hřebčín Kladruby nad Labem a hornický region Krušnohoří/Erzgebirge. Počet památek v České republice, které se mohou pyšnit titulem světového dědictví, se tak rozrostl na čtrnáct.

Největší evropský ledovec zapsán na seznam UNESCO (zdroj: ČT24)