Z exilu do čela vlády? Řeckým premiérem se může stát dědic politické dynastie Mitsotakis

Horizont ČT24: Dědic politické dynastie Mitsotakis se může stát příštím řeckým premiérem (zdroj: ČT24)

Novým premiérem Řecka by se po nedělních předčasných volbách mohl stát dědic politické dynastie Kyriakos Mitsotakis. Jednapadesátiletý ekonom, který by v premiérském křesle mohl následovat svého otce a další dva členy své rodiny, vede konzervativní stranu Nová demokracie. O přízeň voličů se utká se současným levicovým předsedou vlády Alexisem Tsiprasem.

Kyriakos Mitsotakis v posledních týdnech cestuje po Řecku a buduje svůj obraz přístupného lídra, který naslouchá hlasům z ulice a neodmítne nikoho, kdo se s ním chce vyfotit. „Nabízím kroky, které se přímo odrazí v životech lidí. Záleží mi také na tom, abych dal lidem příležitost ukázat, co dovedou,“ hlásí kandidát na premiéra.

Dosud měl ale Mitsotakis jinou pověst – technokrata, jehož rodina má v řecké politice pevně zapuštěné kořeny. Muži z ní stáli v čele řeckých vlád v součtu už dvě desítky let. Naposledy byl premiérem Mitsotakisův otec Konstantinos. Nynější kandidát do čela řecké vlády se narodil do domácího vězení za vlády vojenské junty a část dětství musel jako persona non grata strávit s rodiči ve francouzském exilu.

Jeho rodina se později vrátila na vrchol obnovené řecké demokracie. A když expremiér Konstantinos Mitsotakis před dvěma lety zemřel, současný šéf řecké vlády Alexis Tsipras uctil jeho památku.

Premiéři z rodiny Kyriakose Mitsotakise
Zdroj: ČT24

Útočí na Tsiprase a nabízí, že pro Řecko vyjedná lepší podmínky

Teď ale Mitsotakis a Tsipras stojí proti sobě. Ostatně Tsipras v minulosti, stejně jako dnes jeho sok, sázel na lidovou kartu a osobní kouzlo. V čele levicové Syrizy sliboval rázné vybočení z politických kolejí.

Mitsotakis a Tsipras se rozchází třeba v pohledu na to, jak se Řecku podařilo dostat z finanční krize. „Nikdo nám nemůže upřít tvrdý boj, který jsme svedli. Navzdory našim chybám a slabinám, které jsme nikdy neskrývali,“ tvrdí Tsipras.

Alexis Tsipras
Zdroj: Andrea Bonetti/Kancelář řeckého premiéra/Reuters

S tím ale Mitsotakis nesouhlasí: „Řecko mělo k dispozici spoustu peněz. Z politického hlediska situaci nezvládlo a z pohledu veřejné správy to byla katastrofa.“

Řecko po dlouhé době hospodářsky roste, letos to bude o 2,5 procenta. Podle Mitsotakise ale k definitivnímu úniku z dluhové pasti potřebuje mnohem větší růst a nižší daně. Někdejší investiční analytik a konzultant proto slibuje, že se mu s věřiteli podaří vyjednat větší prostor, ve kterém by se Řecko mohlo ekonomicky nadechnout.

Svého soka Tsiprase nazval nejhorším premiérem země od svržení vojenské diktatury, který podle něj selhal v řešení migrační krize. Mitsotakis mu vyčítá i rétoriku: „Mám obavu z nárůstu populismu. Řecko je co do sílícího populismu v první linii.“

Podle kritiků je přitom sám součástí problému. Svezl se třeba na vlně protestů, kterou v Řecku vyvolala dohoda o názvu sousední Makedonie, dnes už Severní. Politické body získal Mitsotakis třeba prohlášením, že si navzdory vyjednané smlouvě vyhrazuje právo dál blokovat vstup země do Evropské unie.