Protestům i opozici navzdory. Řecký parlament schválil dohodu o názvu sousední Makedonie

Události: Řecký parlament uzavřel letitý spor o název sousední Makedonie (zdroj: ČT24)

Řecký parlament po několikadenní debatě schválil dohodu o změně názvu sousední Makedonie. Nové oficiální pojmenování státu bude Republika Severní Makedonie, zkráceně Severní Makedonie. Řecká opozice a nacionalisté toto řešení odmítali, v parlamentu ale neměli dostatek hlasů, aby dokázali ratifikaci zvrátit. Za historické označil hlasování řecký premiér Alexis Tsipras i předseda makedonské vlády Zoran Zaev. Schválení dohody uvítala Evropská unie i Severoatlantická aliance.

„Po roce vyjednávání, debat a vyčerpávajícím dialogu se blížíme ke konci tohoto náročného a bolestivého procesu,“ řekl řecký premiér poslancům v předvečer hlasování a vyzval je, aby dokument schválili. Dohodu nakonec podpořilo v 300členném sboru 153 poslanců, proti se jich vyslovilo 146, jeden zákonodárce se zdržel.

Premiér Tsipras označil hlasování za „historické“. Dohoda podle něj otevírá na Balkánu „novou kapitolu“. Předseda makedonské vlády Zaev považuje schválení dokumentu za „historické vítězství“, kterého se mu podařilo dosáhnout s „přítelem Tsiprasem“ a jejich národy.

Podobně se k hlasování vyjádřil i předseda řeckého parlamentu Nikos Vutsis. Schůze sněmovny vedoucí ke schválení dohody, která trvala celkem více než 38 hodin, byla podle Vutsise nejdelší v moderních dějinách Řecka. Svou délkou předčila i bouřlivá parlamentní zasedání v době dluhové krize.

Dohodu dojednali premiéři obou zemí Alexis Tsipras a Zoran Zaev. Loni na podzim ji ratifikoval makedonský parlament, letos v lednu schválil i nezbytné změny ústavy. Řecký parlament o uzavřeném kompromisu debatoval od pondělí.

Spor obou zemí trval 27 let. Řekové považují název Makedonie, používaný sousední zemí po odtržení od bývalé Jugoslávie v roce 1991, za zásah do svého dědictví a za skrytý územní nárok na stejnojmennou řeckou provincii.

Spolupracovník ČT pro Balkán Thomas Kulidakis: Vláda zanedbala vysvětlení dohody lidem (zdroj: ČT24)

Řekům a Makedoncům se scházejí gratulace

„Měli představivost, podstoupili riziko, byli připraveni obětovat své vlastní zájmy pro vyšší dobro. Zorane, Alexisi – dobrá práce!“ napsal na Twitteru předseda Evropské rady Donald Tusk, který gratulaci připojil i v řečtině a makedonštině.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová a eurokomisař pro rozšíření Johannes Hahn ve společném prohlášení ratifikaci „historické dohody“ rovněž uvítali. Také podle nich bylo třeba k řešení dlouhého sporu „politické odvahy, schopnosti vést a zodpovědnosti“. „Atény a Skopje společně napsaly novou stránku naší společné budoucnosti v EU,“ dodali unijní představitelé.

Také podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga je dnešní den „důležitým příspěvkem ke stabilitě a prosperitě celého regionu“. „Těším se na to, až se budoucí Republika Severní Makedonie připojí k NATO,“ dodal.

„Skvělá zpráva z Atén! Po makedonském parlamentu dnes i řecký ratifikoval historickou Prespanskou dohodu o urovnání sporů a strategickém partnerství obou zemí,“ napsal na Twitteru český ministr zahraničí Tomáš Petříček. Schválení dohody podle něj „umožní mimo jiné přistoupení Severní Makedonie k NATO“. „Hned v pondělí bude vládě předložen návrh na podpis přístupového protokolu,“ dodal šéf české diplomacie.

Odpor vůči dohodě dávaly v ulicích najevo desetitisíce Řeků

Proti zachování jména Makedonie v názvu sousední země protestovali především řečtí nacionalisté, ale i konzervativní opozice. Tsipras kvůli podpoře dohody před časem přišel o koaličního partnera, pravicovou stranu Nezávislí Řekové (ANEL).

O víkendu proti dohodě protestovaly v Aténách také desetitisíce Řeků. Manifestace proběhly na řadě míst Řecka i ve čtvrtek, kdy měl původně parlament o dohodě hlasovat. Kvůli velkému zájmu poslanců o vystoupení v parlamentní debatě bylo ale hlasování odloženo na pátek.

„Dnes byly před parlamentem už jen desítky lidí. Možná kvůli špatnému počasí,“ uvedl spolupracovník ČT pro Balkán Thomas Kulisakis.

V debatě opozice podle řeckých médií volila záměrně zdržovací taktiku a spekulovalo se i o návrhu na vyslovení nedůvěry vládě. „Konzervativci nakonec od vyslovení nedůvěry z taktických důvodů ustoupili, přestože dohodu zpochybňují a považují ji za národní prohru,“ uvedla spolupracovnice ČT v Řecku Soňa Dorňáková Stamu.