Hromadné znásilnění vzbudilo v Německu hněv vůči migrantům. Teď stojí útočníci před soudem

Soud v jihoněmeckém Freiburgu začal projednávat případ hromadného znásilnění osmnáctileté ženy, ke kterému ve městě došlo loni v říjnu. Na lavici obžalovaných sedí jedenáct mužů mezi osmnácti a třiceti lety, většina z nich jsou žadatelé o azyl. Osm obžalovaných pochází ze Sýrie, zbylí tři z Alžírska, Iráku a Německa. Případ vyvolal demostrace i politické spory.

Osmnáctiletá dívka dostala podle obžaloby na jedné z freiburských diskoték loni 14. října drink od mladíka ze Sýrie. V pití byla přimíchaná droga. Kolem půlnoci dívka klub společně s mladíkem opustila. V blízkém křoví ji pak znásilnil.

Následně se vrátil na diskotéku, kde vyprávěl, že venku leží dívka, která by se dala sexuálně zneužít. Přesně to také další desítka mužů během dalších dvou až tří hodin podle státního zástupce učinila. Kvůli konzumaci alkoholu a drog se dívka nedokázala bránit.

Případ Freiburgem doslova otřásl. O dva roky dříve tu byla navíc brutálně znásilněna a zavražděna studentka mladým afghánským uprchlíkem, který později dostal doživotí.

Ve městě se demonstrovalo

Po zveřejnění případu hromadného znásilnění migranty uspořádala ve městě demonstraci protiimigrační Alternativa pro Německo. Přišlo na ni kolem čtyř set lidí. Více než dva tisíce lidí se naopak proti protestu postavilo.

Také vyšetřovatelé se kvůli případu dostali pod tlak, protože se ukázalo, že na hlavního podezřelého byl v době činu vypsán zatykač kvůli těžkému ublížení na zdraví a znásilnění z roku 2017. Policie ale muže při pokusu o zatčení nenašla v jeho bytě. O čtyři dny později došlo k činu ve Freiburgu.

U soudu ve Freiburgu stanulo jedenáct mužů obžalovaných z hromadného znásilnění
Zdroj: Antonio Pisacreta/Ropi/ČTK/ZUMA

Výjimečnost případu dokládá podle deníku Süddeutsche Zeitung fakt, že v areálu soudu musel být zčásti vysušen a překryt rybníček, aby měly policejní vozy převážející obžalované kde parkovat. „Jedná se o největší proces v dějinách soudu ve Freiburgu, alespoň co do počtu obviněných. Ale i zájem veřejnosti je ohromný,“ píše list.

Obžalovaní byli do Freiburgu převezeni z vazebních věznic po celém Bádensku-Württembersku, pro každého je v soudní budově vyčleněna zvláštní cela, aby spolu nemohli během přestávek hovořit.