V Zambii přibývá slonů. Místní se učí, jak s nimi vyjít po dobrém

Horizont ČT24: Ochrana slonů v Zambii (zdroj: ČT24)

V afrických státech dochází kvůli rozšiřování obdělávané plochy stále častěji ke konfliktům lidí a slonů. V Zambii, kde v posledních letech populace slonů roste, s úspěchem funguje agentura, která místním lidem vysvětluje, že sloni pro ně nemusí znamenat pouze hrozbu. A že se s nimi dá při dodržování určitých pravidel klidně žít.

Ještě mezi světovými válkami žilo v Africe kolem tří milionů slonů. Po pádu kolonialismu přišlo masivní vybíjení a až dnes, díky přísné mezinárodní ochraně, v několika regionech jejich počty znovu rostou.

Dospělý až šestitunový slon dokáže denně vypít kolem dvou set litrů vody, k tomu spořádá až  450 kilogramů potravy. „Sloni spásají kukuřici na polích. Připadá jim to jako přirozená věc,“ popisuje učitel Besa Kaoma nejčastější důvod konfliktů mezi slony a lidmi.

Populace slonů v Africe
Zdroj: ČT24

Sloni zlákaní snadnou kořistí ročně zplundrují tisíce hektarů lesů i polí a zabijí kolem pěti set lidí. Pomsta nebo útok pytláků pak stojí život dvacet tisíc zvířat.

Zlepšit soužití slonů a lidí se na jihu Zambie snaží agentura Ochrana dolní Zambezi. Přesně před 25 lety ji založily místní turistické firmy.

„Měli jsme velice skromné začátky. S jedním džípem, jedním počítačem a se stolem pod plachtou jako kanceláří. Dnes zaměstnáváme šedesát lidí. V terénu spolupracujeme se zambijským úřadem pro ochranu přírody. Podařilo se nám dostat pod kontrolu pytláckou aktivitu v oblasti, vyslali jsme do terénu hodně jednotek. A do našeho vzdělávacího programu se zapojilo přes tři a půl tisíce dětí,“ vyjmenovává hlavní manažerka agentury Cesca Cookeová.

Děti se učí, že zvířata nejsou hrozba

Děti na kurzu Ochrany dolní Zambezi
Zdroj: ČT24

Ochrana dolní Zambezi ve spolupráci s vládními úřady provozuje protipytlácké hlídky, učí vesničany, jak chránit pole a že divoká zvířata jsou jejich národní dědictví. Dětem se navíc snaží ukázat, jak snížit nebezpečí kontaktu se zvířaty, například výsadbou zvířatům nepříjemných plodin.

„Říkám mamince, aby ta zvířata nezabíjela. Jsou nebezpečná, ale jsou pro nás taky důležitá. Musíme vysadit záhony chilli papriček, tím ochráníme naši úrodu. Ale nesmíme je zabíjet,“ hlásí jedna z účastnic kurzu Filoer Mangaleová.

Pro úspěch programu je také klíčové, že zambijská vláda dlouhodobě zachovává sloní populaci na udržitelné úrovni.