„Notre-Dame stále žije.“ V katedrále se poprvé od požáru sloužila mše

Události: V katedrále Notre-Dame se sloužila první mše od požáru (zdroj: ČT24)

V pařížské katedrále Notre-Dame se konala první mše od 15. dubna, kdy svatostánek zpustošil rozsáhlý požár. Mši vedl pařížský arcibiskup Michel Aupetit a z bezpečnostních důvodů se jí směly zúčastnit jen tři desítky lidí. Obřad se odehrál v jedné z bočních kaplí, zasvěcené Panně Marii, kterou oheň ušetřil.

Bohoslužbu v přímém přenosu vysílala na internetu katolická televize KTO. Na záběrech bylo vidět, že všichni účastníci museli mít na hlavách bezpečnostní stavbařské přilby, ať šlo o duchovní, nebo laiky.

Pohled kamery z nitra katedrály ukázal také poničenou klenbu a střechu, skrz obří díru bylo vidět oblohu. Mši sledovali na svých mobilech také před katedrálou shromáždění věřící a jeptišky.

V sobotu uplynuly přesně dva měsíce od chvíle, kdy památku v srdci francouzské metropole zachvátil rozsáhlý požár. Katedrála ze 14. století v té době procházela rekonstrukcí, nehodu způsobil nejspíš elektrický zkrat. Oheň zničil střechu, krov a věžičku nad hlavní lodí. Na objasnění pohromy nadále pracuje patnáctičlenný tým vyšetřovatelů.

První mše v Notre-Dame po požáru
Zdroj: Karine Perret/Reuters

Datum první bohoslužby bylo vybráno s ohledem na to, že v půli června se tradičně slaví výročí zasvěcení Chrámu Matky Boží, obvykle však mši k této příležitosti slouží stovka duchovních. Letošní mši nicméně rektor katedrály Patrick Chauvet označil za důkaz, že „Notre-Dame stále žije“.

Velcí dárci si dávají načas

Velké francouzské firmy, které na obnovu katedrály slíbily bezprostředně po požáru štědré příspěvky, zatím nepřispěly. Většina příchozích darů tak pochází od drobných dárců ze Spojených států.

Podle mluvčího katedrály Andrého Finota chtějí movití dárci nejdřív přesně vědět, do čeho budou jejich peníze investovány, a využití prostředků schválit. Nejdříve je ovšem potřeba odklidit trosky a zjistit rozsah škod. Samotná rekonstrukce nezačne dříve než v roce 2020.

Rodina dědičky kosmetické firmy L’Oréal Francoise Bettencourtové Meyersové slíbila 200 milionů eur (přes pět miliard korun), dar ve stejné výši oznámila rodina Arnaultových, pod kterou spadají například módní domy Louis Vuitton nebo Dior.

Po 100 milionech eur (2,6 miliardy korun) slíbil miliardář Francois-Henri Pinault, šéf mezinárodní luxusní skupiny Kering. Stejnou částkou má přispět také energetická společnost Total.