Statisíce lidí v Hongkongu se vzepřely Číně: Nebudeme vám vydávat spoluobčany, které obviníte

Statisíce lidí v Hongkongu protestovaly proti návrhu zákona, který by umožnil vydávat osoby podezřelé ze spáchání trestného činu do pevninské Číny. Očekává se, že masová účast zvýší tlak na vládu této zvláštní správní oblasti Číny, aby od přijetí zákona ustoupila.

Agentura AFP uvedla, že manifestace je největší od připojení Hongkongu k Číně v roce 1997.

Hongkong, který má status zvláštní čínské správní oblasti, zaručuje zákonem svým obyvatelům nezávislou justici a rozsáhlé osobní svobody, včetně svobody projevu. Mnozí však tvrdí, že Peking postupně tyto svobody omezuje.

Sporný návrh extradičního zákona předložený hongkongskou vládou podle prodemokratických kritiků narušuje právní nezávislost poloautonomního regionu, neboť usnadňuje vydávání lidí podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny. Tam by mohli čelit vágním obviněním z ohrožení národní bezpečnosti a nespravedlivým procesům.

„Žádné vydávání do Číny, žádný špatný zákon!“ skandoval dav protestujících na úvod demonstrace, která byla svolána do velkého parku Victoria na 15. hodinu místního času. Ve více než třicetistupňovém vedru se mezi protestujícími objevily jak rodiny s malými dětmi, tak starší lidé. K odpůrcům navrhovaného zákona patří studenti či prodemokratičtí aktivisté, ale i podnikatelé a manažeři obvykle podporující vládu.

Události: Statisíce lidí v Hongkongu se vzepřely Číně (zdroj: ČT24)

„Tady pro Hongkong končí hra, je to otázka života a smrti. Proto jsem přišel. Je to zlý zákon,“ řekl britské stanici BBC profesor Rocky Chang. Podle dalších účastníků by přijetí zákona nejen omezilo svobody obyvatel, ale i poškodilo pověst Hongkongu jako mezinárodního finančního centra.

Lidé volali po odstoupení správkyně Hongkongu Carrie Lamové. Ta tvrdí, že zákony o vydávání jsou nezbytné, pokud se Hongkong nemá stát rájem zločinců na útěku. K nedělní demonstraci se dosud nevyjádřila. „Musí návrh zákona stáhnout a rezignovat,“ řekl veterán Demokratické strany James To. „Celý Hongkong je proti ní,“ dodal zákonodárce.

Po Toově proslovu se podle agentury Reuters k davům připojovaly další tisíce lidí. Zaplnily i čtyři jízdní pruhy místní hlavní třídy. Do oblasti protestů se soustředily policejní jednotky s obušky a helmami, podle televize RTHK použily pepřový sprej proti šesti maskovaným mužům, kteří se pokusili zablokovat silnici.

Sami soudci a právníci už ve čtvrtek proti zákonu hromadně protestovali, sešly se jich na tři tisíce. „Schválení by znamenalo nezvratné poškození našeho právního systému, vlády práva,“ prohlásil člen Legislativní rady Dennis Kwok Wing-hang.