Ukrajina prý zničila většinu bojových vozidel z Ruska

Kyjev – Ukrajinské dělostřelectvo zničilo většinu kolony ruských ozbrojených vozidel, která v noci na dnešek pronikla na Ukrajinu. Oznámila to kancelář ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Ten o vpádu obrněnců telefonicky hovořil s britským premiérem Davidem Cameronem. Moskva veškeré informace o přejetí ruské kolony na ukrajinské území popírá. Kvůli eskalaci situace se v neděli v Berlíně sejdou ministři zahraničí Ruska a Ukrajiny s šéfy diplomacií Francie a Německa.

Mluvčí ukrajinské armády Andrej Lysenko uvedl, že ukrajinské síly sledovaly ruský konvoj od okamžiku, kdy překročil společné hranice. „Po provedení příslušných akcí byla část kolony zničena,“ řekl mluvčí novinářům. Lysenko dodal, že situace v bojové zóně se stále víc vyhrocuje – ukrajinská armáda bojující na východě země s rebely se prý dostává i pod palbu ruského dělostřelectva.

Zprávu o vojenské koloně zveřejnil s odvoláním na očité svědectví svého zpravodaje britský list The Guardian. Jeho informaci potvrdilo velení ukrajinské armády. 

„Jediné, co se o tom ví, je, že ta vozidla viděli novináři. Ukrajinská strana tvrdí, že to byla vozidla Ruské federace, úplně ověřené to ale není. Vozidla měla černé ruské vojenské poznávací značky a lidé, kteří na nich seděli, měli ruské maskovací uniformy. Ale ani to nic neříká, protože to mohli být najatí lidé,“ řekl redaktor ČT Tomáš Vlach, který se nyní nachází v Doněcké oblasti. „Způsob toho zničení nevyvolává jistotu. Ukrajinské dělostřelectvo zrovna nevyniká přesností a ke zničení tak malých cílů, jako jsou obrněná vozidla, je třeba značná přesnost. Tuto zprávu bych bral s rezervou,“ dodal Vlach k vyjádření kanceláře ukrajinského prezidenta.

Rusko tvrzení o konvoji jednoznačně odmítá

Mluvčí ruských pohraničníků odmítl zprávy o údajném vpádu potvrdit. „Pohraniční služba v Rostovské oblasti tuto informaci nepotvrzuje,“ řekl dnes ruské agentuře RIA Novosti mluvčí, důstojník kontrarozvědky Nikolaj Sinicyn. Ruská pohraniční stráž je organizační součástí ruské kontrarozvědky FSB.

Zpravodaj ČT v Moskvě Miroslav Karas:

„Ruská pohraniční služba oficiálně oznámila, že žádné vojenské jednotky rusko-ukrajinskou hranici nepřekročily. Odmítá tedy veškerá nařčení, že by tam Rusové působili. Tvrdí pouze, že mají speciální jednotky. Ty jsou ale prý na území Ruské federace a jsou tam prý kvůli tomu, že z Ukrajiny už bylo několik průniků ukrajinské armády na ruské území. Tyto speciální jednotky mají chránit ruské obyvatelstvo.“

Houfnice Gvozdika 122mm
Zdroj: ČTK/ITAR - TASS/Smtyuk Yuri

Informace o ruské invazi potvrdil i šéf NATO

Přes hraniční přechod Izvaryne, nad nimž mají kontrolu vzbouřenci, podle britských novinářů pronikla na ukrajinské území kolona 23 ruských bojových vozidel, cisteren s palivem a doprovodných automobilů. Konvoj údajně čekal na ruské straně hranic a po setmění hranice překročil.

Informaci médií už potvrdil i generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. „Uplynulou noc jsme zaznamenali ruský vpád, překročení ukrajinské hranice,“ prohlásil Rasmussen v Kodani.

Britský ministr zahraničí Philip Hammond označil zprávy o ruském konvoji za alarmující. Takový ruský postup by mohl mít vážné následky, řekl novinářům. „Jsou-li skutečně na ukrajinském území ruští vojáci nebo ruská vozidla, musejí okamžitě odejít, protože následky by mohly být velmi vážné,“ varoval ministr. Britské ministerstvo zahraničí si už kvůli případu předvolalo ruského velvyslance v Londýně. Německá kancléřka Angela Merkelová v telefonickém rozhovoru vyzvala ruského prezidenta Vladimira Putina k „zastavení proudu vojenského materiálu, vojenských poradců a ozbrojenců, kteří přecházejí hranici s Ukrajinou“.

Podle litevského ministra zahraničí se v noci přes hranici dostalo na Ukrajinu až 70 kusů ruské bojové techniky. „Situace na Ukrajině nás velmi znepokojuje. Mnoho se hovoří o takzvaném humanitárním konvoji, ale zároveň pokračuje eskalace a objevují se zprávy, že během noci se 70 kusů bojové techniky přesunulo přes hranice,“ prohlásil litevský ministr, který se dnes v Bruselu účastnil ministerské schůzky Evropské unie.

„Zelený“ konvoj připomíná situaci při invazi na Krym

Podle Moskvy ale žádný konvoj hranice nepřejel a Rusko také obvinilo Kyjev z pokusu narušit humanitární misi a vyzvalo Kyjev, aby zajistila její bezpečnost. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu svého amerického kolegu Chucka Hagela ujistil, že v humanitárním konvoji žádný příslušník ruské armády není a že nejde o zástěrku pro intervenci na Ukrajině.

Zpravodaj ČT Miroslav Karas v této souvislosti připomněl, že během obsazení Krymu prezident Vladimir Putin rovněž dlouho tvrdil, že žádní ruští vojáci na poloostrově nejsou, přičemž po několika týdnech jim dal státní vyznamenání a řády. „Svět už zapomíná a nemluví o tom, jak invaze začínala a jak k ní došlo. Krym už přestal plnit stránky novin,“ konstatoval Karas. Ona „zelená“ kolona vojenských vozidel mu připomíná právě situaci na Krymu a označuje ji za vyslání vlaštovky, která má vyzkoušet, jak bude Ukrajina reagovat.

Tématem jednání bruselské schůzky bylo mimo jiné právě dění na Ukrajině. Ministři vyzvali Rusko, aby okamžitě zastavilo nepřátelské akce na hranicích s Ukrajinou. Jakoukoliv jednostrannou vojenskou aktivitu budou považovat za hrubé porušení mezinárodního práva. Osmadvacítka je podle závěrečného prohlášení taky připravená reagovat dalšími protiruskými sankcemi.

Ohlasy na napětí kolem ruského konvoje:

Lubomír Zaorálek, český ministr zahraničí:
Shodli jsme se, že Rusko bohužel pokračuje v tom chování, za které bylo kritizováno a za které jsme uvalili speciální opatření. Tím pádem jsme potvrdili, že v této situaci není možnost jednat o změně a že ta opatření pokračují.

Francois Hollande, francouzský prezident:
V první řadě vyzývám Rusko, aby respektovalo teritoriální integritu Ukrajiny. Apeluji také na oba prezidenty, aby vyvinuli veškeré úsilí nezbytné k zamezení další eskalace konfliktu a k obnovení dialogu.

Carl Bildt, švédský ministr zahraničí:
Ti, kdo stupňují krizi, jsou Rusové. Máme konkrétní fotodokumentaci, která dokazuje, že ruské ozbrojené vozy přejíždějí na Ukrajinu.

Philip Hammond, britský ministr zahraničních věcí:
Jsou-li skutečně na ukrajinském území ruští vojáci nebo ruská vozidla, musejí okamžitě odejít, protože následky by mohly být velmi vážné.

Catherine Ashtonová, šéfka diplomacie EU:
Musím vyzvat Rusko, aby ve spolupráci s mezinárodním společenstvím přivedlo tuto krizi ke konci. Aby zabezpečilo celistvost Ukrajiny a budoucnost Ukrajinců v jejich zemi.

Andrej Lysenko, mluvčí ukrajinské armády:
Každý konvoj je stále pod dohledem. Nemůžeme ho zničit hned u hranice, protože protivzdušné síly, které podporují teroristy a ruská vojska, co jsou za hranicí, monitorují náš vzdušný prostor. Proto používáme taktiku, že necháme konvoje vjet hlouběji do našeho území a pak je zničíme.