Deset úmrtí za týden. Na vrchol Everestu míří davy horolezců, fronty vedou k absolutnímu vyčerpání

Události ČT: Na Everestu se tvoří fronty, zemřelo deset horolezců za týden (zdroj: ČT24)

Za pouhý týden na nejvyšší hoře světa Mount Everestu zemřelo deset lidí. Mezi posledními oběťmi jsou Ir a Brit, informovala agentura AFP. U vrcholu se v posledních dnech tvořila dlouhá fronta lidí čekajících na příznivé počasí. Sestup horolezců se kvůli tomu značně zpomalil, což u některých způsobilo totální vyčerpání.

V nynější lezecké sezoně v nepálské části Himálají zemřelo celkem 18 lidí, upozorňuje Reuters. Mezi oběťmi z posledního týdne jsou čtyři Indové, dále Američan, Rakušan a Nepálec, nově také Brit a irský lezec. Další Ir se zřítil poblíž vrcholu, ale jeho tělo se zatím nenašlo.

Jednačtyřicetiletý Brit Robin Fisher se zhroutil při sestupu. „Zemřel slabostí po dlouhém výstupu a těžkém sestupu. Sestupoval se svými šerpy a náhle zkolaboval,“ řekl Murari Šarma z expedice Everest Parivar. Průvodci mu prý dali kyslíkovou lahev a nabídli mu vodu, ale nedokázali ho zachránit.

Šestapadesátiletý Ir podle organizátorů expedice zemřel v pátek na tibetském svahu hory. Na vrchol se mu sice podařilo dostat, ale později zkolaboval ve stanu v sedmikilometrové výšce.

„Počasí lezce donutilo čekat dlouho v základním táboře. Jasno bylo jen několik dnů. Právě v té době se všichni, kteří v táboře netrpělivě čekali, pokusili zdolat vrchol,“ sdělil Danduraj Ghimire z nepálského ministerstva kultury, turismu a letectví.

Někteří horolezci upoutali pozornost svými záběry na sociálních sítích, kde ukázali frontu, kterou musí vystát, aby se dostali na nejvyšší horu světa – případně naopak z jejího vrcholu.

„Je normální, že tu je plno,“ cituje BBC šerpu Mingmu. Horolezci podle něj čekají ve frontě 20 minut až hodinu a půl. Pokud je týden, kdy je hezky, většinou se to neděje, pokud ale lezci musejí čekat na takzvaná „okna“, kdy mohou bezpečně zdolat vrchol, hromadí se tam davy.

Před sedmi lety zveřejnil fotografii z přeplněného Everestu, která se pak ve velkém šířila sociálními sítěmi, německý horolezec Ralf Dujmovits. „Když lidé musí čekat ve frontách, riskují nedostatek kyslíku. A nemusí mít pak dostatek kyslíku na cestu dolů,“ upozornil lezec.

Kyslíkové lahve se navíc občas kradou. „Kradení kyslíku v takové výšce není o nic míň než něčí vražda,“ řekl BBC šerpa Maya Sherpa.

Chybí výcvik a patřičné vybavení

Podle expertů je problém také rostoucí obliba expedic. Mnozí z těch, kdo jdou na Everest, nejsou „dobře připraveni ani vybaveni“, varoval Garrett Madison z americké horolezecké společnosti Madison, která pomáhá horolezcům. Nemají dostatečnou podporu na to, aby se dostali bezpečně dolů. „Kdyby byli členy početnějšího a zkušeného týmu, asi by byli v pořádku, ale pokud mají minimální podporu a nastanou problémy, je těžké se odtamtud dostat,“ upozornil.

Lezecká sezona, v níž je pro výstup vhodné počasí, trvá od března do konce května. Nepál pro ni letos vydal 381 povolení většinou pro zahraniční horolezce. Jedno povolení vyjde na 11 tisíc dolarů (254 tisíc korun).

Rekordní počet výstupů

Loni vystoupalo na střechu světa ve výšce 8850 metrů 807 lidí. Letos by však mohl padnout rekord. S horolezci jde jeden průvodce, což znamená, že se na téže trase v krátkém období několika týdnů ocitne 750 lidí, píše AFP. Nepálskou cestou jen do pátku lezlo šest set lidí. Dalších 140 dostalo povolení pro výstup z tibetské, tedy severní strany. Úřady se počet lezců omezit nechystají.