Aeroflot ruší po nehodě na Šeremeťjevu lety Superjetů 100. Petici za jejich uzemnění podepsalo 180 tisíc lidí

Ruský letecký přepravce Aeroflot ve čtvrtek zrušil deset vnitrostátních letů svých strojů Suchoj Superjet 100. S odvoláním na sdělení moskevského letiště Šeremeťjevo o tom informovala agentura Interfax. Důvod zrušení letů společnost neuvedla. Při nedělní nehodě letounu tohoto typu zahynulo 41 lidí. Rusové nyní bojují za zastavení jejich létání, dokud se nehoda neprošetří.

Aeroflot již ve středu zrušil pět letů těchto strojů, z nichž jeden byl mezinárodní do švédského Göteborgu. Podle Baltské zpravodajské agentury BNS nabral v úterý tříhodinové zpoždění let z Moskvy do lotyšské Rigy poté, co jeden cestující údajně ucítil kouř na palubě letadla. Pasažéři se pak dožadovali výměny letounu. Kontrola nicméně žádnou závadu neodhalila.

Aerolinky informace o zrušení letů nekomentovaly.

Letoun Aeroflotu Superjet 100 letící do Murmanska se v neděli krátce po startu pokusil na moskevském letišti Šeremeťjevo o nouzové přistání, při němž vzplálo palivo z proražených nádrží motoru a shořela zadní část letadla. Zahynulo 41 ze 78 lidí na palubě. O příčinách neštěstí se stále jen spekuluje. Podle deníku Kommersant je však hlavní vyšetřovací verzí chyba pilota a pozemního personálu.

Ministr dopravy Jevgenij Ditrich podle agentury Reuters den po nehodě uvedl, že nevidí důvod, proč by měly ruské úřady vydat zákaz těmto strojům létat. S tím však nesouhlasí nyní již bezmála 180 tisíc signatářů on-line petice, která požaduje, aby letouny Superjet 100 po dobu vyšetřování katastrofy nesměly do vzduchu.