Francie se připravuje na Den D. Trump přiletí navštívit hřbitov amerických vojáků v Normandii

Události: Francie se připravuje na oslavy Dne D a návštěvu Trumpa (zdroj: ČT24)

Už za necelý měsíc se ve Francii uskuteční oslavy 75. výročí vylodění spojeneckých sil v Normandii, které přispělo ke konečné porážce nacistického Německa. Hlavní ceremoniál proběhne 6. června na americkém hřbitově v Colleville-sur-Mer, kam přijede i prezident Donald Trump. Bezpečnostní opatření by měla být mimořádná, zvláště proto, že se proti jeho návštěvě chystá několik demonstrací.

Dvě stovky veteránů, kteří se vylodili v Normandii, desítky hlav států a mezi nimi Donald Trump. Ohledně průběhu vzpomínkové akce však stále není zcela jasno. „Dnes můžeme říci jen to, že ceremoniál nezačne před jedenáctou hodinou a nebude trvat déle než do šestnácté hodiny,“ uvedl ředitel hřbitova a památníku Colleville-sur-Mer Scott Desjardin.

Donald Trump se zdrží v Normandii pouhý den. Podle ředitele památníku přiletí helikoptérou, počká na francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a společně půjdou na místo ceremoniálu.

Hřbitov amerických vojáků v Colleville-sur-mer
Zdroj: Irena Pencová

Hřbitov v Colleville-sur-Mer je jedno z nejnavštěvovanějších míst v Normandii. Je tam pohřbeno na devět a půl tisíce amerických vojáků a od doby vlády Jamese Cartera se tam zastavil každý americký prezident.

Po skončení války tam byly přeneseny ostatky vojáků z dalších hrobů v okolí. Hřbitov je pod americkou správou a události před pětasedmdesáti lety si tam připomínají školní zájezdy, turisté z Francie i ze zahraničí.

  • Nad ránem 6. června 1944 se na plážích v Normandii začali vyloďovat američtí, britští, francouzští i další spojenečtí vojáci – celkem jich první den přistálo přes 150 tisíc. Invaze sice neprobíhala přesně podle plánů, koncem června ale už bylo ve Francii přes milion mužů. Němci kladli tuhý odpor, vzdušná i materiální převaha Spojenců však byla značná.
  • Hlavním bojištěm Dne D bylo pět normandských pláží (Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword).
  • Nejtěžší boje se odehrály na Omaze, kde Američané útočili proti nejsilnější německé obraně a kde padlo nebo bylo vážně zraněno 3000 mužů ze 43 tisíc, kteří se zde v Den D vylodili.
  • Během léta spojenečtí vojáci postupovali stále hlouběji do Francie, 25. srpna 1944 byla osvobozena Paříž a čtyři dny poté skončila bitva o Normandii, když ji opustily poslední německé jednotky.

Americký prezident by měl po skončení akce navštívit ještě jedno místo spojené se dnem vylodění. Původně se uvažovalo o některé z vesnic, u které seskočili američtí parašutisté, ale nakonec se prezident zřejmě zastaví v muzeu války v Caen.

„Návštěva tohoto typu je uznání, protože americký prezident přijede vzdát poctu bitevnímu poli tady v Saint-Mére-Église. Ale z praktického hlediska panují obavy z toho, jak zajistit bezpečnost,“ uvedla ředitelka Muzea Airborne Magali Malletová.