Polští penzisté dostanou třináctý důchod. Opozice v tom vidí předvolební vějičku vládní strany

Události: Polská vláda přilepší důchodcům (zdroj: ČT24)

Polští důchodci dostanou v květnu jednorázový příspěvek ve výši 5300 korun. Takzvaný „důchod plus“ patří k sérii sociálních opatření, která vládnoucí strana Právo a spravedlnost oznámila v rámci kampaně před evropskými volbami. Načasování balíčku benefitů jí proto vyčítá opozice i někteří ekonomové.

Příští měsíc si jednorázově přilepší skoro deset milionů Poláků. Necelých sedm milionů seniorů a dva a půl milionu těch, kteří nemohou pracovat kvůli špatnému zdraví.

Celkově vyjde třináctý důchod polskou státní pokladnu na 65 miliard korun. „Co říkáme, dámy a pánové, to prostě děláme,“ potvrzuje splnění slibu ministryně rodiny, práce a sociální politiky Elzbieta Rafalská.

Jeden příspěvek nepomůže. Změnit se musí systém, zní z opozice

Největší opoziční síla se však ke třináctému důchodu staví rezervovaně. Nutné je prý změnit celý systém. Otevřené kritice vládního kroku se ale Občanská platforma na rozdíl od lídra nového hnutí Jaro vyhýbá. „(Třináctý) důchod bych samozřejmě nezavedl. Problém bych řešil jinak. Přidal bych těm důchodcům, kteří mají opravdu málo,“ říká předseda hnutí Robert Biedroń.

„Chceme-li lidi motivovat, aby déle pracovali, musíme navázat výši 'důchodu plus' na počet odpracovaných let. Tohle žádný problém neřeší a zatěžuje to veřejné finance,“ dodává ekonom z Fóra občanského rozvoje Aleksander Laszek. 

Kromě přilepšení k důchodu vládnoucí strana slibuje i daňovou svobodu pro mladé, víc přídavků na děti nebo masivní investice do infrastruktury. To vše jen pár týdnů před evropskými volbami a pár měsíců před těmi parlamentními.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Nepochybujte, že pokud naši protivníci vyhrají volby, zvlášť ty na podzim do parlamentu, jako první vezmou všechno, co jsme dali,“ přesvědčuje Poláky předseda vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński.

Učitelé skoro tři týdny stávkovali kvůli nízkým platům

Předvolební kampaň však ovlivnila také stávka učitelů za vyšší platy. Pedagogové stávkovali skoro tři týdny a požadovali navýšení mezd o 30 procent.

Kabinet jim ale opakovaně vzkázal, že na takový nárůst nemá peníze. Učitelům nabízí přidat od září jen 15 procent a v příštím roce další mírný nárůst, který je však podmíněn zvýšením počtu učebních hodin. Pedagogové ale více pracovat nechtějí. Tvrdí, že už teď stráví učením, přípravou na vyučování nebo administrativou více než 40 hodin týdně.

Demonstrace polských učitelů
Zdroj: JEDRZEJ NOWICKI/Reuters

Situaci ještě vyostřily neobratné výroky některých politiků PiS. Například předseda Senátu Stanislaw Karczewski, který si podle médií vydělá asi 20 tisíc zlotých (120 tisíc korun) měsíčně, stávkujícím učitelům vzkázal, že pracovat se má „pro ideály“, tak jako on v době, kdy byl učitelem, a i nyní, kdy stojí v čele horní komory polského parlamentu.

Pedagogové dali vládě čas do září. Pak jim má premiér Mateusz Morawiecki předložit konkrétní návrhy na řešení situace polského školství.