Ukrajina propustila Savčenkovou z vazby. „Neuteču, jsem národní hrdinka,“ vzkazuje

Kontroverzní ukrajinská politička a někdejší armádní důstojnice Nadija Savčenková opustila vyšetřovací vazbu. V ní strávila více než rok kvůli obvinění z velezrady, pokusu o státní převrat a přípravy teroristického útoku. Prokuratura krok soudu kritizuje.

Někdejší důstojnice ukrajinského vojenského letectva se nejprve stala národní hrdinkou, když ji jako dobrovolnici zajali na východě země proruští separatisté a předali Rusům. Savčenková strávila dva roky v ruském vězení, kde několikrát držela hladovku.

Po propuštění v roce 2016 – díky výměně za dva ruské zajatce – se stala ukrajinskou poslankyní a od té doby viní vládu prezidenta Petra Porošenka z nekompetence a korupce. Samotná ukrajinská policie ji pro podezření z terorismu zatkla loni v březnu a Savčenková držela hladovku i v domovském žaláři.

Obvinění odmítala a přičítala snaze prezidenta Petra Porošenka zbavit se soupeřů před prezidentskými volbami. Hlavu státu volí Ukrajinci tuto neděli ve druhém kole. Na výběr mají mezi Porošenkem a politickým nováčkem, hercem Volodymyrem Zelenským.

Prokuratura mluví o „těžce nemocné“ justici

Nyní soud rozhodl o propuštění Savčenkové na svobodu, respektive o dalším neprodlužování vyšetřovací vazby. Generální prokurátor Jurij Lucenko to označil za signál, že ukrajinská justice je „těžce nemocná“, a připomněl, že obvinění poslankyně nebyla zrušena.

„Neuteču do ciziny,“ vzkazuje sama Savčenková. „Neutíkám z Ukrajiny, protože jsem ukrajinská hrdinka. Ukrajina pro mne není prázdná fráze, budu za ni bojovat až do vítězného konce a Ukrajina porazí režim Porošenka, prokurátorů a všech těch nepoctivých lidí. Nespravedlivě jsem rok strávila za mřížemi – a to ve své vlasti, a ne v Rusku. Dokážu svou nevinu, u soudu vyhraji.“

V případě odsouzení hrozí Savčenkové až doživotí, připomněl list Ukrajinska pravda a dodal, že podle svého advokáta se mezitím poslankyně chystá vrátit do parlamentu.