Češka odsouzená v Pákistánu za pašování heroinu se odvolala, píše místní deník

Dvaadvacetiletá Tereza Hlůšková, které pákistánský soud minulý měsíc vyměřil osm let a osm měsíců za pašování drog, se v úterý proti tomuto rozhodnutí odvolala. Informoval o tom list The Daily Pakistan.

Hlůšková ve svém odvolání k vrchnímu soudu v Láhauru žádá, aby byl rozsudek anulován, protože „popírá skutečné události případu“. Mladá žena od počátku tvrdí, že do Pákistánu přijela jako modelka a někdo jí heroin do kufru podstrčil. Vedle trestu odnětí svobody dostala i pokutu 113 tisíc pákistánských rupií (zhruba 18 500 korun).

Pákistánští celníci mladou ženu zadrželi loni 10. ledna, údajně poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek cestou na let do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Odtud se chystala pokračovat do Irska. Média původně uváděla, že vezla devět kilogramů drogy, v době závěrečného soudního stání některá psala, že šlo o osm a půl kilogramu heroinu.

Pákistánský zpravodajský portál UrduPoint uvedl, že drogy, které Češka převážela, by měly na černém trhu hodnotu 150 milionů pákistánských rupií (24,5 milionu Kč). 

Právní zástupce Češky Čaudhrí Džavád Zafar už dříve vyloučil, že by v případě odsouzení žena mohla být vydána do České republiky, protože mezi oběma zeměmi žádná dohoda o vydávání vězňů neexistuje. 

Soudního stání s Terezou Hlůškovou se nicméně účastnila i zástupkyně velvyslanectví České republiky v Islámábádu. „Pokud odsouzená Češka požádá u pákistánských úřadů o předání k výkonu trestu do České republiky, pak Česká republika učiní všechny nezbytné kroky k tomu, aby mohla být k výkonu trestu do České republiky předána,“ řekl už dříve k případu zástupce ředitele tiskového odboru Černínského paláce Robert Řehák. 

Do březnového rozsudku se proces s českou občankou v Láhauru vlekl více než rok a provázely ho četné odklady. Kromě Hlůškové byl obžalován ještě jeden muž, který není z České republiky, a soud jej nakonec zprostil viny.