Německý velvyslanec je persona non grata, oznámil Caracas. Nepochopitelné, reagoval Berlín

Horizont ČT24: Blíží se další střet mezi Madurem a Guaidóem (zdroj: ČT24)

Venezuelská vláda označila německého velvyslance v Caracasu Daniela Krienera za nežádoucí osobu. Caracas požaduje, aby diplomat do 48 hodin odcestoval. Německo krok označilo za nepochopitelný a velvyslance povolalo zpět do Berlína na konzultace.

Venezuelské ministerstvo zahraničí na svých internetových stránkách uvedlo, že se Kriener vměšoval do vnitřních záležitostí Venezuely, a proto byl prohlášen za nežádoucí osobu, informovala agentura DPA.

Velvyslanec Kriener a opoziční vůdce Guaidó na únorovém setkání s diplomaty zemí EU
Zdroj: Marco Bello/Reuters

„Venezuela považuje za nepřijatelné, aby se zahraniční diplomat na jejím území choval spíše jako nějaký politický vůdce ve shodě se spikleneckou agendou extremistické části venezuelské opozice,“ citovala DPA z prohlášení ministerstva.

Berlín reagoval velmi kriticky. „Je to nepochopitelné rozhodnutí, které situaci vyhrocuje a nepřispívá k uvolnění,“ uvedl šéf německé diplomacie Heiko Maas (SPD). Zdůraznil, že evropské země nadále podporují opozičního vůdce Juana Guaidóa.

Kriener vítal Guaidóa po návratu do Venezuely

DPA připomněla, že Kriener společně s dalšími diplomaty evropských a latinskoamerických zemí a rovněž Spojených států v pondělí čekal na caracaském letišti na návrat Guaidóa.

Očividně tak chtěli zabránit pravděpodobně chystanému zatčení Guaidóa, který se prohlásil prozatímním šéfem státu a zintenzivňuje svou kampaň za odstranění režimu prezidenta Nicoláse Madura.

Německý ministr zahraničí Maas práci Krienera v posledních dnech vysloveně označil za vynikající.