Španělský premiér po neshodě nad rozpočtem vyhlásil předčasné volby

28. dubna ve Španělsku proběhnou předčasné volby. Oznámil to v pátek socialistický premiér Pedro Sánchez, jehož citoval list El País. Důvodem je středeční porážka vlády v klíčovém parlamentním hlasování o vládním návrhu rozpočtu na letošní rok. Španělsko tak za necelé čtyři roky zažije třetí parlamentní volby. Průzkumy zatím dávají největší šanci na zvolení socialistům, kteří ale budou potřebovat k sestavení vlády koaliční partnery.

„Při rozhodování mezi tím neudělat nic a vládnout dál bez rozpočtu, nebo pozvat Španěly, aby projevili svůj názor, jsem se rozhodl pro to druhé. Španělsko musí jít dál a rozvíjet se s ohledem na toleranci, úctu, zdrženlivost a zdravý rozum,“ řekl premiér před televizními kamerami po schůzi vlády.

„Navrhl jsem rozpustit parlament a vypsat volby na 28. dubna,“ dodal. Řádné hlasování se mělo konat až v červnu příštího roku. Podle španělské ústavy navrhuje rozpuštění parlamentu premiér po předchozím projednání věci s vládou. Král poté podepíše příslušný dekret, v němž bude i datum nových voleb.

Spolupracovnice ČT Ľubica Zlochová k situaci ve Španělsku (zdroj: ČT24)

Vládě se vymstil přístup ke Katalánsku

Šestačtyřicetiletý Sánchez k předčasným volbám sáhl proto, že tento týden jeho socialistická vláda neprosadila v parlamentu návrh rozpočtu. Pro jeho změnu hlasovala pravicová opozice i katalánští separatisté, kteří tak potrestali socialisty za konec jednání s katalánskou vládou. Té totiž nestačí širší autonomie a požaduje právo na sebeurčení, tedy referendum o nezávislosti.

Sánchez se stal premiérem loni v červnu díky hlasování poslanců o nedůvěře předchozímu kabinetu, při kterém ho podpořili i katalánští separatisté poté, co jim slíbil dialog o širší autonomii. Nezávislost Katalánska nynější centrální vláda odmítá, stejně jako ta předchozí pravicová, která ale se separatisty nechtěla ani jednat.

Pravicová opozice Sáncheze za dialog s Barcelonou dlouhodobě kritizuje a její lídr, předseda Lidové strany (PP) Pablo Casado vede kampaň proti socialistické vládě už od loňského léta, kdy v čele lidovců vystřídal expremiéra Mariana Rajoye. Za spojence má Alberta Riveru, jehož strana Ciudadanos byla dříve považována za politický střed, a nyní se podle některých blíží stále více pravici.

Průzkumy favorizují socialisty. Ultrapravici rostou preference

Podle prognózy, kterou tento týden zveřejnil deník El País, by parlamentní volby vyhráli socialisté s asi 24 procenty hlasů a druzí by skončili lidovci s 21 procenty. Spojence socialistů koalici Unidos Podemos by volilo 15 procent voličů a spojence lidovců stranu Ciudadanos 18 procent.

Alarmující je nárůst ultrapravicové strany Vox, jíž by nyní dalo hlas kolem 11 procent voličů. Nacionalistická vlna se přitom podle řady komentátorů dosud Španělsku vyhýbala. Koncem loňského roku ale strana získala v regionálních volbách v Andalusii 12 křesel z celkových 109, ačkoliv podle předvolebních průzkumů měla dosáhnout na maximálně pět mandátů.

Strana Vox vznikla v roce 2014, její lídr Santiago Abascal ale odmítá, že by šlo o extremistické uskupení. Tvrdí zároveň, že nejde o klasické populistické hnutí, protože Vox podporuje setrvání země v Evropské unii. Po vzoru amerického prezidenta Donalda Trumpa chce udělat ze Španělska „znovu skvělou zemi“.  

Některá místní média dříve spekulovala, že by se předčasné parlamentní volby mohly spojit s regionálními volbami a s volbami do Evropského parlamentu, které budou ve Španělsku 26. května.