Vědci představili sebe-vědomé roboty. Umí se opravit i trénovat své schopnosti

Vědci z USA představili sebevědomé roboty (zdroj: ČT24)

Robot, který si uvědomuje sám sebe. Představili ho američtí vědci. Stroj může díky tomu třeba zjistit, že nefunguje nebo že by se měl přizpůsobit novým podmínkám. Podle vývojářů je to první krok k takzvaným sebevědomým přístrojům.

Robotická ruka sbírá červené míčky – na první pohled nic neobvyklého. Robot ale musel nejprve poznat sám sebe. Musel zjistit, jak vypadá, co dokáže a jak míčky uchopit. „Nejdřív se pohyboval zcela náhodně a neuspořádaně a nic o sobě nevěděl. Postupně posbíral dostatek informací, až si byl schopný vytvořit model sám sebe,“ řekl doktorand z Kolumbijské univerzity Robert Kwiatkowski.

To trvalo zhruba den. Robot přitom zpracovával obrovské množství dat. Díky umělé inteligenci si nakonec dokázal udělat úplný obrázek o sobě a svých schopnostech. Do kelímku pak úspěšně přesunul zhruba každý druhý míček. Po dalším trénování se ale výrazně zlepšil až na takřka stoprocentní úspěšnost.

„Lidé si sami sebe představují pořád. Můžeme si představit sebe v budoucnosti nebo v minulosti. Tady se pokoušíme vyvinout přístroje, které si samy sebe představit dokáží. Díky tomu se můžou přizpůsobit novým situacím a být tak mnohem odolnější,“ nastínil vedoucí výzkumu Kolumbijské univerzity Hod Lipson.

Inženýři to pak robotovi ještě o něco ztížili – a část robotické ruky nahradili poškozenou součástkou. Robot si změnu záhy uvědomil a přeprogramoval pohyb tak, aby mohl pokračovat dál. V budoucnu by se tak stroje mohly i samy opravovat.

„Snažíme se vdechnout život neživým strojům. Otázka jak udělat stroje inteligentnější, schopnější, odolnější a samostatnější, to je svým způsobem svatý grál robotiky a umělé inteligence,“ dodal Lipson.

Autoři připouští i rizika. Výzkum podle nich budou moct zneužít třeba vývojáři armádních robotů. Přínos společnosti ale podle nich tato rizika převáží.