Z Nigérie prchají před islamisty z Boko Haram desetitisíce lidí. Azyl hledají v Kamerunu

Kvůli pokračujícím násilnostem na severovýchodě Nigérie uprchlo do sousedního Kamerunu jen během dvou víkendových dní přes 30 tisíc lidí. Uvedl to mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Babar Baloch. Podle něj bude letos na řešení humanitární krize v souvislosti s útoky islamistů v Nigérii potřeba nejméně 135 milionů dolarů (asi tři miliardy korun).

V nigerijském státě Borno v posledních dvou týdnech pokračuje ofenziva ozbrojenců z islamistické skupiny Boko Haram proti vládním jednotkám. Islamisté se nyní zaměřili na město Rann, odkud do Kamerunu utíkají tisíce lidí.

Osmdesát tisíc civilistů se v posledních týdnech přesunulo do už tak přeplněných uprchlických táborů v dosud bezpečnějších částech státu Borno, uvedl UNHCR. Stát Borno je fakticky centrem konfliktu s islamisty.

Nigerijská armáda za týden zabila 280 členů Boko Haram

Povstání Boko Haram, jehož cílem je vytvořit v regionu Čadského jezera islámský stát, si podle Reuters na severovýchodě Nigérie a v přilehlých oblastech Kamerunu, Čadu a Nigeru vyžádalo za posledních deset let přes 30 tisíc obětí.

Během nigerijské ofenzivy, která u řeky Komadugu a na ostrovech Čadského jezera proběhla na přelomu roku, zemřelo při náletech dvě stě členů Boko Haram, dalších 87 zabili vojáci při pozemních operacích.

Odhaduje se, že do svých domovů se kvůli bojům stále nemůže vrátit 2,5 milionu obyvatel oblasti u Čadského jezera. Podle zprávy Afrického centra pro strategická studia (ACSS) loni počet útoků ze strany Boko Haram poklesl. Loni jich bylo 444, zatímco v roce 2017 až 595.