Už žádné české pivo, německý likér či francouzské šampaňské. Britský podnikatel zakázal ve stovkách svých restaurací zboží z EU

Události: Zakladatel sítě restaurací bojuje za brexit bez dohody (zdroj: ČT24)

Do brexitu zbývají už jen dva měsíce a názory britské společnosti, byznysu i politiků na způsob, jak má Velká Británie odejít z Evropské unie, nemohou být různorodější. Jasněji může být už v úterý, kdy má londýnský parlament hlasovat o dodatcích k návrhu odluky. Do boje za brexit bez dohody teď vytáhl jeden z velkých ostrovních gastronomických řetězců.

Nejdřív z pultů sítě hospod a hotelů Wetherspoon muselo zmizet šampaňské z Francie, které vystřídalo anglické šumivé víno. Pak přišel zákaz pro český Staropramen, italské Prosecco nebo německý Jägermeister. Rozhodnutí platí pro 900 podniků.

„Ukážeme tím, že si můžete koupit cokoliv, co je v Evropské unii, z 93 procent zbývajícího světa, který v Unii není. Cítili jsme se povinováni to dokázat,“ tvrdí zakladatel sítě Wetherspoon Tim Martin.

Ne všichni jsou zákazem pravého šampaňského nebo českého piva nadšení. A to přesto, že 70tisícové město Shrewsbury, kde se narodil slavný vědec Charles Darwin, hlasovalo převážně pro odchod z EU. „Půjdu si tedy vypít svoje šampaňské někam jinam. Podle mě se tím střílí do vlastní nohy,“ tvrdí místní odpůrkyně brexitu Philippa Scuttová.

Nabídka v síti hospod a restaurací Wetherspoon
Zdroj: ČT24

Bez dohody na tom budeme líp, tvrdí Martin

Štamgastům ale strategie majitele Martina nevadí. Hltají každé slovo této byznysové tváře brexitu. Martin útočí na anglickou centrální banku, konfederaci britského průmyslu nebo deník Times, které podle něj zastupují elitu a straší před odchodem bez dohody. Na každém stole leží jeho vlastní časopis, který propaguje tvrdý brexit.

„Podle mě na tom budeme líp, když 29. března, už za několik týdnů, odejdeme bez dohody,“ tvrdí Martin.

Tim Martin, zakladatel sítě hospod a restaurací Wetherspoon, se zpravodajem ČT Bohumilem Vostalem
Zdroj: ČT24

Zakladatel hospodského impéria se nebojí ani konce volného pohybu osob. Mezi jeho 37 tisíc zaměstnanců patří i tisíce občanů z EU, kteří si nevydělají o mnoho víc, než je minimální mzda. „Jsme jim vděční. Problém lidí s přistěhovalectvím v této zemi vězí podle mě v tom, že ho nekontroluje britská vláda,“ zdůrazňuje Martin.

Jeden stůl v jeho hospodě je ale plný odpůrců brexitu a s Martinovým postojem nesouhlasí. Stěžují si, že multimilionář šíří mýty o EU, která podle nich evropské dotace v jejich hrabství neuměla prodat. „Atmosféra po celé zemi se stala naprosto toxickou. Lidé v rodinách jsou naprosto rozhádaní,“ myslí si Annie Bannermanová.

V úterý navečer má britský parlament hlasovat o dodatcích k návrhu odluky Británie od Evropské unie. Potom, co poslanci smetli dohodu, kterou premiérka Theresa Mayová vyjednala s Bruselem, hledá Londýn plán B.