Mayová slibovala lepší budoucnost, Corbyn si přeje předčasné volby

Britská premiérka Theresa Mayová v parlamentu naposledy hájila dohodu o brexitu, kterou dojednala s Evropskou unií. Představuje podle ní nejlepší řešení budoucích vztahů s partnery na kontinentu. Šéfka konzervativní strany také upozornila, že Brusel se již k jednáním o nové dohodě nehodlá vrátit. Poslancům připomněla, že výsledek hlasování bude „historickým rozhodnutím, které nastaví směr země na celé generace“.

On-line přenos

Britští poslanci o brexitové dohodě

  • 1:04

    On-line reportáž k aktuálnímu dění ve Velké Británii končí, děkujeme za pozornost.

  • 1:01

    Shrnutí nejnovějších událostí kolem brexitu:

    • Britští poslanci v úterý podle očekávání odmítli vyjednanou dohodu o podobě odchodu země z EU.
    • Premiérka Theresa Mayová utrpěla při hlasování historicky největší porážku. Pro dohodu hlasovalo 202 poslanců, proti 432.
    • Předseda opozičních labouristů Jeremy Corbin volá po předčasných parlamentních volbách. Na jeho žádost budou poslanci ve středu večer hlasovat o nedůvěře vládě. Podle prvních odhadů by měl kabinet hlasování ustát.
    • V pondělí 21. ledna musí premiérka Mayová ve sněmovně předložit "plán B", tedy směr, kterým se chce ve vyjednávání odchodu země z EU nově ubírat.
    • Představitelé Evropské unie požadují co nejrychlejší vyjasnění dalšího kurzu Velké Británie.
    • Podle předsedy EK Jeana-Clauda Junckera přiblížilo zamítnutí dohody Británii k tvrdému brexitu.
    • Velká Británie by měla opustit EU k 29. březnu.
  • 0:19

    Zákonodárci připravují návrh prodloužení lhůty pro odchod země z EU podle článku 50, řekl agentuře Reuters jeden z účastníků jednání britských ministrů financí, obchodu a pro brexit s vybranými představiteli podnikatelského sektoru. 

Britská premiérka v projevu vyjádřila přesvědčení, že pokud Británie opustí Unii na základě jí vyjednané dohody, může začít pracovat na lepší budoucnosti. Vyzvala labouristické poslance, aby dohodu podpořili v zájmu svých vlastních voličů.

Mayová dále znovu odmítla druhé referendum o EU a varovala před důsledky odchodu Spojeného království z Unie bez dohody. Zopakovala, že povinností vlády je realizovat výsledek referenda z roku 2016, v němž Britové o odchodu z bloku rozhodli.

„Nyní nastal čas, aby sněmovna přijala rozhodnutí,“ řekla Mayová poslancům. Opoziční labouristy vyzvala, aby její dohodu podpořili. Jejich šéfa Jeremyho Corbyna obvinila, že postupuje cynicky. „Dnes můžeme dát přednost jistotě před nejistotu, jednotě před rozdělením,“ apelovala Mayová.

Dohoda, kterou vláda vyjednala s Bruselem a o níž budou posléze poslanci hlasovat, podle Mayové chrání podnikatele, práva občanů a také zajistí spolupráci s EU v oblasti bezpečnosti. Někteří si sice domnívají, že by měla s EU vyjednat novou, lepší dohodu, Unie ale jednání znovu neotevře, prohlásila Mayová.

Corbyn: Přijmout dohodu je skok do tmy

Lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn oznámil, že jeho strana bude v parlamentu hlasovat pro odmítnutí dohody, kterou konzervativní vláda s Evropskou unií dojednala. Přijetí dohody by podle něj bylo „lehkovážným skokem do tmy“, neboť dokument ani připojené politické prohlášení o budoucích vztazích Londýna s EU neposkytují žádné jistoty.

Corbyn zároveň varoval před brexitem bez dohody, který by prý uvrhl mnoho obyvatel Británie do chaosu. Neřízený odchod z EU je však výchozím nastavením celého procesu a Corbyn tak varoval, že nestačí, aby byl parlament proti tomuto scénáři i proti současné dohodě.

Corbyn  zdůraznil, že parlament se musí na nějakém řešení shodnout. Chce, aby poslanci po očekávaném zamítnutí stávajících podmínek brexitu dostali možnost debatovat o všech alternativách a vyjádřit se k nim prostřednictvím hlasování. Představitelům EU vzkázal, že by neměli odmítat návrat k vyjednávání.

Šéf labouristů dále uvedl, že podle jeho strany by bylo nejlepším dalším krokem uspořádání předčasných voleb, které by nové vládě poskytly mandát na prolomení patové situace. V médiích se spekulovalo, že opozice by mohla předložit návrh k vyslovení nedůvěry vládě ihned po hlasování, Corbyn se však k načasování svých dalších kroků nevyjádřil.