Trojice německých letišť zruší ve čtvrtek stovky spojů. Týká se to i letů do Prahy

Stovky letů zruší ve čtvrtek německá letiště v Kolíně nad Rýnem/Bonnu, Stuttgartu a Düsseldorfu kvůli celodenní výstražné stávce bezpečnostního personálu. Protest se podle webových stránek letišť dotkne i některých spojů s Českem. Letiště všem pasažérům doporučují, aby si zkontrolovali, zda jejich stroj skutečně poletí.

V Düsseldorfu ve čtvrtek podle agentury DPA odpadne 350 odletů a příletů ze zhruba 570 plánovaných, ve Stuttgartu 125 z 270. Také letiště Kolín nad Rýnem/Bonn počítá podle svého webu s rušením letů, a to v řádu mnoha desítek spojů.

Česka se dotkne například zrušení spoje z Düsseldorfu, který měl do Prahy odletět v 7:00, nebo letu z Kolína nad Rýnem/Bonnu, který měl do české metropole odstartovat ve 12:20.

Výstražná stávka navazuje na obdobný protest z pondělka, kdy bezpečnostní personál na čtyři hodiny přerušil práci na dvojici berlínských letišť. Zrušeno kvůli tomu bylo kolem 35 letů. Čtvrteční akce tak bude svým rozsahem výrazně větší.

Stávky mají být podle odborů Verdi jasným signálem pro zaměstnavatele, aby poskytli lepší nabídku zhruba 23 tisícům bezpečnostních pracovníků na německých letištích. Odbory požadují zvýšení hodinové mzdy na 20 eur (511 korun). Zatím přitom někteří ze zaměstnanců v tomto sektoru berou jen 12,90 eur (331 korun) na hodinu. Příští vyjednávací kolo se má uskutečnit 23. ledna.