Sesuv půdy v afghánském dole zabil desítky lidí

Nejméně třicet osob zemřelo při sesuvu půdy ve zlatém dole v provincii Badachšán na severu Afghánistánu. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na policejní zdroje. Dalších sedm lidí utrpělo zranění.

K tragické události došlo v oblasti Kohistánu. Podle mluvčího guvernéra okresu jde o důl bez jakýchkoliv bezpečnostních standardů, v podstatě tunel, který vesničané vykopali do hloubky šedesáti metrů.

„Použili rypadlo, aby vyhloubili velkou jámu v říčním dně, a při tom se to všechno zřítilo na desítky mužů. Vesničané to tak dělají už celá desetiletí, bez jakékoliv vládní kontroly,“ řekl AFP. „Vyslali jsme tam záchranáře, ale vesničané už začali vyprošťovat těla,“ dodal. 

Sesuvy půdy jsou v severních hornatých provinciích Afghánistánu časté. Země má obrovské zdroje minerálů, ale mnohé z dolů jsou staré a špatně udržované, což přináší bezpečnostní hrozby.

Ilegální těžba surovin je v Afghánistánu velkým problémem, připomněla DPA. Prospěch z ní mají povstalci a obchodníci se surovinami. Vláda v Kábulu má v důsledku dlouholetých ozbrojených konfliktů s radikálně islamistickým hnutím Taliban pod kontrolou jen části země.