Postavil se Sovětům, skončil na popravišti. Teď socha maďarského vůdce zmizela

Maďarskému vůdci odstranila vláda pomník, čeká ho rekonstrukce (zdroj: ČT24)

Stal se symbolem maďarského povstání. V roce 1956 se jako komunistický předseda vlády postavil Sovětům. Jejich invaze nepokoje krvavě potlačila. O dva roky později skončil Imre Nagy na popravišti. A teď z centra Budapešti během uplynulých Vánoc zmizel jeho pomník. Vládnoucí garnitura Viktora Orbána jej hodlá zrekonstruovat a umístit jinde.

Od roku 1996 uctívaného politika na náměstí Mučedníků nedaleko maďarského parlamentu připomínal pomník. Ten ale během vánočních svátků zmizel.

Vláda jeho demontáž oznámila předem, přesný termín ale tajila. Pobouření vyvolal krok hlavně v řadách levicové opozice. Když byli socialističtí politici u moci, pravidelně si u památníku Imreho Nagye připomínali.

Nagyovu sochu chce Orbánův kabinet instalovat jinde, v širším centru města, zatím není jasné kde. Na její místo se naopak vrátí kopie pomníku obětem rudého teroru.

Ten nechal postavit meziválečný vůdce Miklos Horthy, který se přidal na stranu hitlerovského Německa. Připomínal mrtvé, které si vyžádalo násilí komunistické maďarské republiky rad v letech 1918 a 1919.

Vláda tvrdí, že chce okolí parlamentu vrátit do stavu před rokem 1939. Kritici ale ve změně vidí příklon k odkazu autoritářského horthyovského režimu.

Politická kariéra Viktora Orbána je přitom s postavou Imreho Nagye pevně svázaná. Odstartovala projevem v červnu 1989 – právě na náměstí Hrdinů při příležitosti Nagyova slavnostního pohřbu po jeho rehabilitaci.

Na masovém shromáždění Orbán žádal svobodné volby a odchod sovětských vojsk. Dodnes se tato demonstrace považuje za milník na cestě k maďarské demokracii.

obrázek
Zdroj: ČT24