Prezidentům Kosova a Srbska konflikt ohledně armády vyhovuje, míní expert

Plánovaný vznik kosovské armády vyvolal na Balkáně rozhořčení (zdroj: ČT24)

Otevřený střet mezi Srbskem a Kosovem v důsledku plánu na zřízení kosovské regulérní armády nehrozí. V rozhovoru pro Horizont ČT24 to uvedl balkanista Matyáš Zrno, který působí jako analytik v Občanském institutu. Prezidenti Kosova i Srbska jsou podle něj pragmatici a mají mezi sebou tajné kontakty – situace jim ovšem do jisté míry vyhovuje, a tak nelze v blízké době čekat urovnání sporu.

Ještě v létě probíhala mezi Kosovem a Srbskem jednání o vzájemné výměně teritorií s početnými etnickými menšinami. „Jsou to pokusné balonky vypouštěné kosovskou a srbskou stranou, respektive jen dvěma politiky, jimiž jsou kosovský prezident Hashim Thaci a srbský prezident Aleksandar Vučič. Nikdy netvořily oficiální součást jednání pod taktovkou Evropské komise. Tam šlo vždy o technické záležitosti – přechody hranic, uznávání dokumentů a podobně,“ uvedl Zrno.

„Rozhovory obvykle probíhaly tak, že tam Federica Mogheriniová přijela, všichni si s ní potřásli rukou, odkývali, co bylo potřeba, ale nic reálného se nestalo,“ konstatoval expert s tím, že je třeba výraznější angažmá „větších pák“. Připomněl, že v minulosti to byl třeba vyslanec amerického prezidenta Billa Clintona Richard Holbrooke. „Mogheriniová pro typy, jako jsou Thaci a Vučič, není lidsky takový partner, aby ji respektovali,“ míní Zrno.

Napětí teď vyvolalo kosovské rozhodnutí proměnit své lehce vyzbrojené bezpečnostní síly v regulérní armádu. Sousední Srbsko to považuje za hrubé porušení rozhodnutí OSN a varuje, že v případě ohrožení srbské menšiny zasáhne proti Kosovu silou. Obavy z dalšího vývoje má kromě EU i NATO.

„Každých několik let dojde ke krizi mezi Kosovem a Srbskem. Když sledujete srbský bulvární tisk, tak máte dojem, že každých několik let vypukne zítra válka. Podobné je to na kosovské straně. Nikdy se to ale nestalo,“ komentuje rostoucí napětí Zrno.

„Jak Thaci, tak i Vučič jsou lidé, kteří byli velmi radikálními nacionalisty, ale dokázali být mimořádnými pragmatiky, mají mezi sebou tajné kontakty, a spekuluje se dokonce o tom, že spolu figurují i v nějakých obchodech, které jdou přes špatně hlídanou etnickou hranici,“ podotkl analytik.

Vysloveně střet tak podle něj nehrozí, nelze ale očekávat ani to, že tito dva politici budou chtít udělat tečku za 150 let trvajícím sporem. „Konflikt jim do určité míry vyhovuje – jednu tvář nastavují Bruselu, druhou svým voličům. A takhle to můžou hrát ještě mnoho dalších let,“ myslí si Zrno.